Burmai kirakatamnesztia

Hírösszefoglaló
2010. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szűk egy héttel a valós ellenzéki részvétel nélkül megrendezett választások után a mianmari katonai rezsim szabadon engedte hétéves házi őrizetéből a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjit, a kormánnyal szemben álló erők szimbolikus vezéralakját. Egy magas rangú kormányzati vezető szerint a katonai hatóságok nem szabtak semmiféle feltételt Aung Szan Szú Kji házi őrizetének feloldásához. Szabadon bocsátása okaként „jó magaviseletét” jelölték meg.
Aung Szan Szú Kjit kisebb tömeg várta háza előtt, ahol azt mondta: „nyugodtnak kell maradnunk, és beszélnünk kell. Az embereknek egyetértésben kell dolgozniuk, mert csak akkor érhetjük el céljainkat”. Szerte a nyugati világban üdvözölték a politikusnőt, ezt tette Barack Obama amerikai elnök, Angela Merkel német kancellár, David Cameron brit kormányfő, Nicolas Sarkozy francia elnök, valamint az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso. A Human Righs Watch (HRW) nemzetközi emberi jogi szervezet viszont cinikus fortélyként bélyegezte meg a junta döntését, amelynek szerinte az a célja, hogy elvonja a figyelmet az illegitim választásoktól.
Hogy a mozgásszabadságra vonatkozó ígéretek valósak-e, rövidesen kiderülhet. Mint azt brüsszeli tudósítónk írta, Aung Szan Szú Kjit várhatóan napokon belül meghívják az Európai Parlamentbe, miután annak szocialista frakciója kifejezte ebbéli reményét, a meghíváshoz csatlakozik a testület többi pártja is. A testület 1990-ben tüntette ki a politikusnőt Szaharov-díjjal, és látogatása esetén ezt most átadnák neki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.