But már New Yorkban

Grimm Balázs
2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkezett helyi idő szerint kedden este egy New York melletti légikikötőbe az a repülőgép, amely az – egyebek mellett – illegális fegyverkereskedelem miatt megvádolt orosz állampolgárságú Viktor Butot vitte kiadatása után Thaiföldről az Egyesült Államokba – adta hírül az AP hírügynökség. A 43 éves férfit a manhattani szövetségi börtönbe szállítják. Illusztris társaságban lesz, ugyanis ebben a fegyintézetben raboskodik a csalásért százötven évre ítélt Bernard Madoff is. Mint arról beszámoltunk, az egyik bangkoki szállodában 2008 tavaszán thaiföldi nyomozók és az FBI ügynökei által elfogott But kiadatásáról kedden döntöttek a thai hatóságok. A halál kufáraként elhíresült egykori pilótát három órával később már repülőgépre is tették.
A moszkvai külügyminisztérium a hír bejelentése után azonnal tiltakozott az eljárás ellen, mondván, hogy valódi bizonyítékok nélkül, amerikai nyomásra adták ki Butot az Egyesült Államoknak. Az állítólagos fegyverkereskedő ügye iránti megkülönböztetett moszkvai figyelemre az egyik lehetséges magyarázat az, hogy But kormányzati struktúrákkal szoros együttműködésben folytathatta üzelmeit – írta tegnap a Moszkovszkij Komszomolec című orosz lap. A cikk szerint nem kétséges: Moszkva felháborodását az amerikai titkosszolgálatok tevékenysége váltja ki azzal, hogy külföldön letartóztatnak orosz állampolgárokat. Viktor Buté ugyanis nem az első ilyen eset. Ha bűnösnek találják az Egyesült Államokban, akár életfogytig tartó szabadságvesztésre is ítélhetik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.