Civilek ötleteivel a gyorshajtók ellen

Csibra Tibor
2010. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bevonja a rendőrség a civileket is a gyorshajtás elleni küzdelembe, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság tegnap kezdődött és december 1-jéig tartó akciójában a polgárok jelzéseit várja arról, hol tartják szükségesnek a sebességmérést. A hatóság eddig is kiemelt ügyként kezelte a száguldozók azonosítását, de elképzelhető, hogy a helyiek ötletei alapján olyan új helyeken állítják majd fel a traffipaxokat, ahol eddig nem mértek a járőrök, így ezek az útszakaszok is biztonságosabbá válhatnak – mondta el lapunknak Egyedné Novodonszki Éva, a megyei rendőrség sajtóügyeletese.
Decemberben, a javaslatok beérkezése után a rendőrség közlekedési szakemberei értékelik azokat. A nyertes, a szakmailag legjobb ötlettel előálló civil részt vehet abban a sebességmérésben, amelyet az általa fontosnak tartott helyszínen tartanak. A rendőrség a sajtóban előre közli a traffipaxok helyét és a razziák időpontjait. A hatóság szerint ugyanakkor a helyieknek komoly tapasztalatai lehetnek a veszélyes útszakaszokról és átkelőkről, ahol az autósok gyakran túllépik a megengedett sebességet. A megyében a legtöbb baleset a 3-as számú főút Miskolctól az országhatárig tartó szakaszán következik be, a szerencsétlenségek zöme a gyorshajtás számlájára írható. Hasonlóan veszélyesek a településeken áthaladó utak. Miskolcon a múlt héten mérték be a rendőrök azt az autóst, aki a lakott területen megengedett ötven kilométeres sebesség több mint háromszorosával hajtott.
Hazánkban a leggyakoribb közlekedési szabályszegés, a sebességhatár túllépése a sérüléssel járó balesetek harmadát, a tragédiák negyven százalékát okozza.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.