Cozma-per: sokkot kaptak a játékosok

Az MKB Veszprém játékosai korábbi nyilatkozatainak ismertetésével folytatódott a Veszprém Megyei Bíróságon a Marian Cozma meggyilkolása miatt zajló per. A vallomásokból kiderült: az Enyingről érkező romák szándékosan keresték a bajt, és brutálisan bántak el az ellenük magukat védve felálló sportolókkal.

Velkei Tamás
2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2009. február 8-án történt gyilkosság idején az MKB Veszprém csapatában sportoló Zsarko Sesum és Ilyés Ferenc időközben Németországba, Ivan Pesic Horvátországba szerződött. Mindhárman kérték, hogy állandó elfoglaltságaik miatt a korábban tett nyilatkozataikat – amit fenntartanak – fogadja el vallomásként a bíróság.
Ilyés nyilatkozataiból kiderült: a földszinti ír sörözőben iszogatott, amikor Gulyás Péter csapattársa azt mondta neki: „Azt mondták, balhé lesz, menjünk haza.” Éppen indulni készült, amikor észlelte, hogy többen is az utcára rontanak. Raffael Sándor elsőrendű vádlott vérző fejét fogva azt üvöltötte: „Gyertek, mert szétb…k a fejemet!” Amikor az utcára lépett, már többen verekedtek, úgy rémlett neki, hogy Raffael tőle balra állt, és az ordította: „Hozzátok a pisztolyt!”, miközben Cozma másik két, mozgékonyabb férfival verekedett. Arra lett figyelmes, hogy a román játékos csap kettőt-hármat a levegőbe, majd összeesik, s ettől kezdve csak játékostársára összpontosított, akit a testével próbált védeni. Ekkor melléesett Sesum is, akibe többször belerúgtak. Felhúzta a román játékos pólóját, ahol a mellizma alatt egy tátongó lyukat vett észre, amely akkor még nem vérzett, de a látvány sokkolta, nem is emlékszik, mit tett ezután. Zsarko Sesum szerb sportolót egy barátja figyelmeztette: „Vigyázzatok, mert lehet, hogy probléma lesz, érdekes fazonokat láttam.” Sesum szerint a Patrióta lokálba érkező cigányok kötekedő magatartást tanúsítottak. A verekedésbe nem kapcsolódott bele, mert azt vélte hallani: „Vigyázz, kés van náluk!”; ekkor egy kör is keletkezett a táncparketten. Az utcára az utolsók közt ért fel, kilépve az ajtón káoszt tapasztalt. Emlékei szerint Cozmával és Pesiccsel szemben három-hat roma állt. Egyszer arra lett figyelmes, hogy Cozma a földre kerül, segíteni akartt neki, amikor elsötétült előtte a világ.
Ivan Pesic vallomásaiból az derült ki, a tragikus éjszakán a Patrióta lokálba megérkező nagyjából harmincfős cigány társaságból három támadt Cozmára. Egyikük hátulról nagy erővel lökte meg a román klasszist, akinek ekkor ő is védelmére kelt. Közben röpködtek a poharak a levegőben, és egy kemény tárggyal őt is fejbe ütötték. Az egyik románál kést látott, pánikba esett a látványától, valószínűleg ezért üthette le üveggel a támadót (Raffaelt). Az utcán azt érzékelte, hogy Cozma cigányokkal vitatkozik, majd ismét kitört köztük a verekedés. Nem látta, ki és mikor szúrta meg a román játékost, de elindult megvédeni barátját, ám nem tudta a sportolót megközelíteni a verekedő romáktól. Mire odaért, Marian Cozma mozdulatlanul feküdt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.