Meglett férfiemberek közös főzésének mindig van valami szertartásos bukéja; cinkos titkok rotyognak a kondérban, dehogy egyszerű alapanyagok. Ha borászok jönnek össze, ráadásul éppen főzni, azt meg jobb inkább közelről megnézni, kóstolni; minimum dionüszoszi élvezettel kecsegtet a lakoma. Őszy-Tóth Gábriel író-producer és felesége, Balla Ibolya kezdeményezésére az óbudai Symbolban ma és holnap nyolcvanegy neves magyar borász kedvenc ételeit főzik meg az étterem séfjei, hozzá a borászok pincészetük legjobb borait kínálják, fogásonként éppen azt, amely az ízeket ihlette.
A kóstolófesztivál apropója az Így főznek a borászok című reprezentatív könyv megjelenése; Őszy-Tóth Gábriel feleségével egy év alatt végigjárta a legjobb magyar pincészeteket, és összesen hatszázféle bor felett százharminc borásszal gasztronómiai kalandokról beszélgettek. Egyedi a kötet (borászonként egy-egy beszélgetés, recept és a hozzá kínált saját bor palackfotója szerepel benne, a hozzá tartozó CD-n pedig a Vivat Bacchus mellett a Borászok Kórusa énekel), a gasztrohétvége pláne. Ha élne, Krúdy díszvendég lenne.
Vagy felsétálna a budai Várba a Királyi Borházba, ahol ma és holnap délután kettőtől szlovén borokat kínálnak a ház középkori falai között. Ínyenceknek külön csábítás; kóstolhatók lesznek olyan ritka fajták borai is, mint a zelen, vagy a refosk.
És ha már az ember benevez a szlovén bornapokra, miért ne nézné meg a Palota utca 1. szám alatt található felújított pincerendszerben Mátyás király seborvosa palotájának egykor bortárolásra használt pincéjét is. A helyszínen háromezer-ötszáz forintért lehet jegyet váltani.
Orbán Viktor a szerdai EP-vitáról: Lesz egy kis lökdösődés, csihi-puhi, ahogy az már csak lenni szokott - videó