Csúcsborászok a kondér körül

Klementisz Réka
2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglett férfiemberek közös főzésének mindig van valami szertartásos bukéja; cinkos titkok rotyognak a kondérban, dehogy egyszerű alapanyagok. Ha borászok jönnek össze, ráadásul éppen főzni, azt meg jobb inkább közelről megnézni, kóstolni; minimum dionüszoszi élvezettel kecsegtet a lakoma. Őszy-Tóth Gábriel író-producer és felesége, Balla Ibolya kezdeményezésére az óbudai Symbolban ma és holnap nyolcvanegy neves magyar borász kedvenc ételeit főzik meg az étterem séfjei, hozzá a borászok pincészetük legjobb borait kínálják, fogásonként éppen azt, amely az ízeket ihlette.
A kóstolófesztivál apropója az Így főznek a borászok című reprezentatív könyv megjelenése; Őszy-Tóth Gábriel feleségével egy év alatt végigjárta a legjobb magyar pincészeteket, és összesen hatszázféle bor felett százharminc borásszal gasztronómiai kalandokról beszélgettek. Egyedi a kötet (borászonként egy-egy beszélgetés, recept és a hozzá kínált saját bor palackfotója szerepel benne, a hozzá tartozó CD-n pedig a Vivat Bacchus mellett a Borászok Kórusa énekel), a gasztrohétvége pláne. Ha élne, Krúdy díszvendég lenne.
Vagy felsétálna a budai Várba a Királyi Borházba, ahol ma és holnap délután kettőtől szlovén borokat kínálnak a ház középkori falai között. Ínyenceknek külön csábítás; kóstolhatók lesznek olyan ritka fajták borai is, mint a zelen, vagy a refosk.
És ha már az ember benevez a szlovén bornapokra, miért ne nézné meg a Palota utca 1. szám alatt található felújított pincerendszerben Mátyás király seborvosa palotájának egykor bortárolásra használt pincéjét is. A helyszínen háromezer-ötszáz forintért lehet jegyet váltani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.