Demonstratív elnöki vizit a Kuril-szigeteken

Diplomáciai nyilatkozatháborút váltott ki Dmitrij Medvegyev tegnapi látogatása az Oroszország és Japán által egyaránt magáénak követelt déli Kuril-szigetekre. Az egyébként a napokban Tokióba készülő államfő személyében orosz vezető először keresi fel a vitatott hovatartozású területet. Japán vezetők szeptember végén már tiltakoztak Medvegyev nyilvánosságra került útiterve ellen, de Moszkva elutasította a bírálatokat.

Munkatársunktól
2010. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadhatatlannak nevezte Tokió reagálását Medvegyev útjára Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Egyúttal jelezte, hogy a japán lépésekre válaszul bekéretik a minisztériumba Tokió moszkvai nagykövetét. Ezt megelőzően Kan Naoto japán miniszterelnök „nagyon sajnálatosnak” minősítette a történteket, s a tiltakozás jeléül a külügyminisztériumba kérették a tokiói orosz nagykövetet, aki hangsúlyozta, hogy Moszkva a belügyének tekinti a kérdést.
Medvegyev személyében orosz államfő először kereste fel a vitatott területet. Az elnök a Hokkaidótól alig 16 kilométernyire lévő Kunasir-szigetet ejtette útba vietnami látogatásáról hazatérőben. Indokolása szerint tájékozódni kívánt a Kuril-szigeteken élő emberek életkörülményeiről, s ennek jegyében felkeresett egy geotermikus erőművet, egy halfeldolgozó üzemet és néhány építkezést, továbbá meglátogatott egy kétgyermekes családot. A szovjet időkben elhanyagolt szigetek fejlesztésére az orosz kormány 2006-ban fogadott el átfogó tervet.
A Kamcsatka és Hokkaido között 1300 kilométer hosszan húzódó, 56 szigetből és lakatlan sziklából álló szigetcsoport négy szigetének – Iturup, Kunasir, Sikotan és Habomai – rendezetlen kérdése a legfőbb oka annak, hogy a két ország a második világháború óta nem kötött békeszerződést. A Szovjetunió a második világháború utolsó heteiben, már a japán kapituláció bejelentése után foglalt vissza Japántól területeket – Szahalin déli részével együtt –, de elfoglalt négy olyan déli szigetet is, amelyek a többitől eltérően sohasem tartoztak Oroszországhoz, s amelyek főként ásványi kincseik és a környező vizek halbősége miatt fontosak. Noha a status quót nemzetközi szerződések is rögzítik, Japán a négy szigetet saját északi területeinek tekinti.
Korábban Moszkva utalt a szigetek megosztásának lehetőségére, Tokió azonban elutasította ezt a lehetőséget. A mostani demonstratív látogatás az orosz álláspont keményedését jelzi, s e helyzetben kilátástalannak tűnik bármiféle megállapodás. Elemzők felhívják a figyelmet arra is, hogy Medvegyev látogatása komoly fejfájást okozhat a japán kormánynak a Kínával fennálló területi viták miatt is, hiszen a vizit közvetetten Peking pozícióit erősíti. Ezzel kapcsolatban hallani Moszkvát bíráló megjegyzéseket is, mondván, Oroszország felesleges konfrontációt vállalt fel, s túlságosan Kína álláspontjára sodródott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.