Dinnyés-CD-bemutató Pósa Lajos verseiből

Ma este hattól a Heltai Gáspár Unitárius Könyvesboltban mutatja be Dinnyés József daltulajdonos Pósa Lajos Azt dalolja a kismadár című CD-jét, amely az azonos című kötettel együtt jelent meg a Reintegratio Könyvek gondozásában, Kun Miklós Jenő irodalomtörténész előszavával.

Barna Máté
2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dinnyés József daltulajdonos – 1971 óta megközelítően ezer magyar vers megzenésítője – lapunknak elmondta, mindig is szívügye volt Pósa Lajos életműve. A költő és hírlapíró (1850. április 9. Nemesradnót – 1914. június 14, Budapest), Az Én Újságom gyermekfolyóirat alapító szerkesztője, a magyar gyermekirodalom megteremtője 1945-től 1990-ig száműzve volt az irodalomtörténetből, noha nemzedékeket tett versolvasóvá. Dinnyés József huszonegy Pósa-verset zenésített meg, ezt kiegészítette tizennégy kortárs komponisták és zenepedagógusok által megzenésített művel.
Pósa Lajos költészetének fő témája az Istenhez, a hazához, a családhoz és a négy évszakhoz való kötődés, utóbbiból a gyerekek megértették az élet örökös körforgását. Élete az első világháború évében fejeződött be, életműve a trianoni döntés után az elcsatolt országrészekben, s az anyaországban is életben tartotta az összetartozást – ezért irredentának bélyegezték, ami történelmi képtelenség.
Dinnyés József talált egy jó módszert Pósa népszerűsítésére. Hívő embereknek elkezdi mondani az Én Istenem, jó Istenem című esti imát, s ők nyomban folytatják: lecsukódik már a szemem. „Na látod – mondja Dinnyés ilyenkor –, ezt Pósa Lajos írta.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.