Döntött a bíróság a szegedi dózerolásról

Munkatársunktól
2010. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lényegében a szegedi önkormányzatnak adott igazat első fokon a bíróság tegnap a Mars téri kereskedők ellen indított perben.
Emlékezetes, az önkormányzat a kereskedőkkel szembeni, több éve húzódó jogvitára úgy kívánt pontot tenni, hogy előzetes figyelmeztetés nélkül, tavaly karácsony előtt néhány héttel, az egyik vasárnap, a késő esti órákban egyszerűen ledózeroltatta a kereskedők pavilonjait. Több bódéban is milliós árukészletet tároltak a kereskedők, de volt, akinek pénztárgépe, céges és adópapírjai voltak a pavilonban.
A Szegedi Városi Bíróság tegnapi ítéletéből kiderült, a tavalyi év végi pavilonrombolás jogellenes volt, mert a városnak akkor még csak egy elsőfokú, nem jogerős ítélet adott igazat. A bíróság viszont kimondta, a jogerős döntés után a bontás jogszerű lett volna, így végül is az önkormányzatnak adott igazat.
Az eljárás során a kereskedők viszonkeresetet nyújtottak be, amelyben kártérítést kértek, ám a bíróság ezt elutasította. Az indoklás szerint lehet kártérítési igényük a kereskedőknek, ám azt egy külön eljárásban kell benyújtaniuk.
Mivel írásban csak később kapják meg az alperesek az ítéletet, egyelőre nem tudták megmondani, hogy fellebbeznek-e. Az ítélet jogerőre emelkedésének azért van jelentősége, mert a város uniós támogatást kért az elbontott pavilonok helyén azóta felépült új vásárcsarnokra. A támogatást addig azonban nem kaphatja meg Szeged, amíg az ingatlan nem permentes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.