Egyre több az áldozat Indonéziában

Újra hamut és gázokat lövellt a Merapi tűzhányó Jáva szigetén;  a hegy oldalában lévő településekről ötvenezer embernek kellett elhagynia az otthonát. Nyugat-Szumátrán, ahol hétfőn egy 7,7-es erősségű földrengés után szökőár pusztított, már 343 holttest került elő. Kiderült, hogy az elszigetelt területek lakóit nem figyelmeztették a cunamiveszélyre.

2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Toxikus gázokkal és forró hamuval Jáva szigetének sűrűn lakott területén tegnap újra kitört a Merapi tűzhányó, amely kedden legalább 32 ember halálát és 17 súlyos sérülését okozta, az áldozatok többsége a kráter közelében lévő Kinahredjo faluban égett halálra, jelentette be Indonézia legnevesebb vulkanológusa. Surono szerint ezúttal a korábbinál mérsékeltebb vulkáni tevékenységről van szó, de a nagy erejű kitörés veszélye továbbra is fenyeget. A vulkán közelében élők már megszokták a Merapi szeszélyeit, tudják, hogy négy-ötévente menekülniük kell. A 2914 méter magas hegy oldalából hétfő óta ötvenezer embert telepítettek ki, többségük a közeli Jogjakartában kapott menedéket.
Nyugat-Szumátrán, a Mentawai-szigeteken, a tenger partján egyre több áldozat holttestét találják meg a mentőegységek, hivatalos adatok szerint a hétfői 7,7-es erősségű földrengés és az azt követő, három-hat méter magas hullámok 343 ember halálát okozták, és további 338-at még keresnek. A szökőár több száz házat, egész településeket tüntetett el a Föld színéről.
Néhány hónappal a 2004. decemberi iszonyatos erejű szökőár után, amely tizenegy országban több mint 220 ezer ember halálát okozta, a térségben cunami riasztó rendszert építettek ki. A mostani pusztítás azonban arra utal, hogy nem működik megfelelően. Hétfőn, a nagy erejű földrengés után ugyan adtak ki riadót, de azt rövid idővel később visszavonták. Ráadásul, a túlélők beszámolója szerint, a jelzés nem ért el az elszigetelt területekre, így a Mentawai-szigetekre sem, ahol negyedórával a földmozgás után taroltak az óriáshullámok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.