Egyre több cég vált szolgáltatót

Dékány Lóránt
2010. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlagosan öt-hat, de akár húszszázalékos áramköltség-csökkentést is elérhetnek azok a kis- és közepes (kkv) vállalkozások, amelyek szolgáltatót váltanak – derült ki az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. múlt héten megjelentetett felméréséből.
Mint a közleményükből kiderült, a társaság bő száz, 2011. január 1-jén váltani készülő kkv-t vizsgált, jellemzően olyanokat, amelyek eddig nem váltottak kereskedőt, vagy csak korlátozott versenyben vettek részt. A villamosenergia-költség legerőteljesebb mérséklődésére azok a cégek számíthatnak, amelyek éves áramfogyasztása 100 és 200 ezer kilowattóra között van. Náluk 9,05 százalék az átlagos várható csökkenés, de a többi kategóriában is 4,69– 6,92 százalék ez az arány.
Aláhúzták, ugyan a villamos energia szabad piaca 2003 óta nyitott, ám a legutóbbi időkig korlátozott maradt a kkv-k szolgáltatóváltási aktivitása, eddig jellemzően a tőkeerős, a villamos energia piacát jól ismerő nagyvállalatok éltek a lehetőséggel. Ugyanakkor az elmúlt időszakban változás ment végbe, mind több kisebb cég keres új szolgáltatót. Ennek okát egyrészt a villamosenergia-kiskereskedők számának növekedésére, másrészt a piaci árszint mérséklődésére vezetik vissza. – A felmérések szerint 10-15 ezerre tehető a váltást tervező cégek száma – áll a közleményben.
– A szabad piacon megvásárolt villamos energia volumene az elmúlt években dinamikusan nőtt, a válság sem lassította jelentősen ezt a folyamatot. Jelzi ezt, hogy a 35 terawattórás éves villamosenergia-fogyasztásnak ma már csak kétötöde adódik az egyetemes szolgáltatásból, háromötöde a szabad piacról származik – emelte ki az Alteo vezérigazgatója, ifj. Chikán Attila.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.