Elapadt az eurós jelzálog

Hírösszefoglaló
2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte nullára estek vissza az euróalapú szabad felhasználású jelzáloghitelek a jelzálog-bejegyzési tilalom augusztusi bevezetése miatt. A forintalapú (lakáscélú és szabad felhasználású) jelzáloghitelek mértéke a háztartások körében nem változott lényegesen, a hitelkamatok csekély mértékben csökkentek ebben a szegmensben – közölte a Magyar Nemzeti Bank tegnapi elemzésében.
Az újonnan folyósított hiteleken belül a háztartásoknak nyújtott forintalapú hitelek részaránya az előző hónapban 98 százalék volt. A kamatok a lakáscélú hiteleknél csekély mértékben, öt bázisponttal, 8,50 százalékra csökkentek egy hónap alatt. A háztartások szeptemberben forintban több hitelt vettek fel, mint amennyit törlesztettek, devizában viszont többet törlesztettek (akárcsak a nem pénzügyi vállalatok) – derült ki a jegybank dokumentumából. A háztartások hitelállománya öszszességében csaknem 11 milliárddal, 8358 milliárdra csökkent; betétállománya 25,8 milliárddal 7151 milliárdra esett vissza.
A háztartások forint- és euróbetéteinek átlagos kamatlábai nem változtak. A nem pénzügyi vállalatoknál kissé másképp alakult a helyzet: miközben forintbetéteik átlagos kamatlábai esetükben sem módosultak, az euróbetéteké kissé emelkedtek. Ez utóbbi csoportnál az új szerződések értéke a forint- és euróbetéteknél egyaránt nőtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.