Elhunyt Polyák Imre

2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új tagot kell választani a Nemzet Sportolói közé, ami mindig rossz hír. Életének 78. évében, súlyos betegség után tegnap elhunyt Polyák Imre olimpiai bajnok birkózó. Nagyon gyorsan ragadta el a halál: három hónapja még részt vett a római olimpia jubileumi ünnepségén.
Polyák a megtörhetetlen kitartás jelképe a magyar sportban. Egymást követő három olimpián, 1952-ben Helsinkiben, 1956-ban Melbourne-ben, majd 1960-ban Rómában is „csak” ezüstérmet szerzett, mígnem 1964-ben Tokióban felért a csúcsra. Mind a négy olimpián a kötöttfogásúak között, pehelysúlyban indult, csupán a súlyhatár emelkedett 60-ról, 62, majd 63 kilóra. A kecskeméti születésű birkózó a négy ötkarikás mellé öt világbajnoki érmet, három aranyat és két ezüstöt is gyűjtött, idehaza pedig egyeduralkodó volt, amit a tizennégy magyar bajnoki cím mutat. Edzőként ugyanott dolgozott, ahol versenyzett, Újpesten, a klubhűség akkoriban még birkózásban is kikezdhetetlen volt. Éveken át segítette a válogatott felkészítését, pályafutása elismeréseként beválasztották a nemzetközi birkózóhírességek csarnokába, az elsők között a Nemzet Sportolói közé, idehaza neki ítélték oda a huszadik század birkózója kitüntető címet.
Polyák Imrét a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Birkózószövetség saját halottjának tekinti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.