Elit fejvadászok indulnak Jemenbe?

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által irányított elit fejvadászegységeket küldhet az Egyesült Államok Jemenbe, hogy elfogja az ottani al-Kaida vezetőit, írta a Wall Street Journal. A hétvége feszülten telt a reptereken azután, hogy Londonban és New Yorkban is találtak egy-egy robbanószerrel töltött nyomtatót, amelyeket Jemenből küldtek Chicagóba.

Hírösszefoglaló
2010. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mészárlás mise alatt. Ötvennél többen vesztették életüket, és mintegy hetvenen megsebesültek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjai által egy bagdadi keresztény templom ellen a vasárnapi mise idején elkövetett túszejtő akcióban, illetve a rendőrség túszmentő műveletében. Belügyi források szerint öt terrorista halt meg, nyolc gyanúsítottat pedig őrizetbe vettek. Az al-Kaida iraki szárnya, az Iraki Iszlám Állam vállalta magára a támadást „a bálványimádás mocskos odúja” ellen. (MTI)


Ibrahim Hasszán al-Aszirit, az al-Kaida terrorhálózat feltételezett tagját keresik a jemeni hatóságok, mert szerintük ő szerelhette össze a két nyomtatót, amelyek célállomása egy chicagói zsinagóga volt. Az amerikai, illetve brit nyomozók azt állították, a tintapatronba elhelyezett robbanóanyag és az elektronikai rendszer átalakítása profira vall, s ilyen al-Asziri is, akit már egy éve is kerestek. Akkor egy nigériai férfi próbálta meg felrobbantani az alsónadrágjába rejtett robbanóanyagot az Amszterdam–Detroit járat fedélzetén. A szakértők szerint a mostani pokolgépeket is a repülők felrobbantására tervezték.
Elképzelhető, hogy személyszállító gép fedélzetén került ki Jemenből a veszélyes nyomtató, ezért a légitársaságok azt keresik, hogyan lehetséges, hogy egy robbanószert tartalmazó csomag Szanaától New Yorkig eljut anélkül, hogy felfedeznék a biztonsági ellenőrök. Vélhetőleg a Qatar Airways hozta Szanaából Dohába, majd onnan Dubajba a végül Londonban kikötő nyomtatót, amely Köln repülőterén is áthaladt. A német kormány azonnal leállította a Jemenből érkező szállítmányok fogadását, és elrendelte a már megérkezett csomagok fokozott ellenőrzését. A német repterek tegnap estétől kezdve Jemenből se teher-, se személyszállító gépet nem fogadnak. A britek gyorsan reagáltak az eseményekre, betiltották a tintapatronok felvitelét a gépek fedélzetére, s a nyomtatók szigorúbb vizsgálatát ígérték.
Jemen elnöke, Ali Abdullah Száleh azt ígérte, hogy maximálisan együttműködik nyugati szövetségeseivel. Száleh ugyanakkor az al-Kaida elleni harc örvén általában letartóztatja politikai ellenfeleit is, talán ezért lehet már 32 éve elnök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.