Elkésett kitelepítések

A tömeges kitelepítések dacára legalább huszonnyolc embert égetett halálra a Merapi vulkánból kilövellő forró hamu és levegő az indonéziai Jáva szigetén. Eközben Nyugat-Szumátrán már 272-re nőtt a 7,7-es földrengést követő szökőár halálos áldozatainak a száma, négyszáz embert még keresnek.

2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Özönvíz Thaiföldön. Thaiföldön már ötvenkilenc ember veszítette életét az október 10-e óta tartó, szokatlanul heves monszunesők miatti áradások következtében. A természeti csapás a délkelet-ázsiai ország középső és északkeleti területeit sújtotta. A fővárosban, Bangkokban kilépett medréből a Chao Phraya folyó, s számos part menti házat megrongált. (MTI)


Huszonnyolc ember meghalt és tizennégyen megsérültek az indonéziai Merapi vulkán kitörése miatt – adta hírül az AP. Mint megírtuk, a Jáva szigetén, Yogjakarta közelében lévő tűzhányó kedden, egy nappal a Nyugat-Szumátrát sújtó szökőár után tört ki. A hatóságok 40 ezer ember kitelepítését rendelték el a környező településekről. Az áldozatokat a másfél kilométeres magasságból aláhulló vulkáni hamu és a felszínre törő forró levegő égette halálra vagy fojtotta meg, többségük a kráter közelében lévő Kinahredjo faluban vesztette életét. Több áldozat a felismerhetetlenségig öszszeégett, még nem tudták azonosítani őket – közölte a yogjakartai Sardajito kórház egyik munkatársa. Híre kelt, hogy életét vesztette Mbah Maridjan, a hegy szellemének őrzője is, ezt a hatóságok nem erősítették meg.
A Merapit tegnap is sűrű hamu- és füstfelhő borította. A hatóságokat főként a kráter alatt összegyűlt lávatömeg foglalkoztatta, amely fedőként fojtotta maga alá az óriási energiákat. Abban reménykednek, hogy lassan szabadulnak ki, különben sosem látott erejű kitöréssel kell számolniuk – nyilatkozta az Ansának Surono, az ország legnevesebb vulkanológusa. Elmondta, azt javasolta a hatóságoknak, hogy a hegy látszólagos nyugalmi állapota ellenére folytassák a kitelepítéseket, és tartsák fenn a legmagasabb riasztási fokozatot.
Szumátra nyugati partjainál tegnapra 272-re nőtt a hétfő esti, 7,7-es erősségű földrengést követő szökőár áldozatainak száma; 421 embert eltűntként tartanak nyilván, és körülbelül ötvenen súlyosan megsérültek – jelentette be Ade Edward, az indonéziai katasztrófavédelmi hatóság egyik vezetője. A regionális krízisközpont összegzése szerint három elemi iskola, egy gimnázium, öt kultúrközpont, öt híd és 291 ház semmisült meg.
A Mentawai-szigetekre tegnap végre megérkeztek a mentőegységeket szállító helikopterek, és elindultak a segélyekkel megrakott hajók is. Az első légi felvételeken jól látszik, milyen hatalmas területen pusztítottak a három-, más szemtanúk szerint hatméteres hullámok. Hivatalos indonéziai közlések szerint az áldozatok között nincsenek külföldi állampolgárok. Kiderült, azt eltűntnek hitt ausztrál szörföscsapat hajóját elsüllyesztette a szökőár, de mindannyian megmenekültek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.