Ellenzéki többség a cseh felsőházban

A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) nyerte a csehországi részleges szenátusi választásokat, amely a rendszerváltást követő két évtizedben először szerezte meg a 81 tagú felsőházban az abszolút többséget. A szocdemek a választások után a testületben 41 mandátummal rendelkeznek. A kormányzó Polgári Demokrata Pártnak (ODS) és a TOP 09-nek együttvéve csupán 30 szenátora foglal helyet a szenátusban.

Somogyi Mátyás
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Prága)

Elsősorban a kormány úgymond jobboldali reformjavaslatai megfékezésének lehetőségét jelenti a CSSD számára a szenátus erőviszonyainak megváltozása, hangoztatják a párt vezetői. A kormánykoalíció tervei közt szerepel egyebek mellett az alkotmány módosítása, ide értve a közvetlen államfőválasztást is. A kabinet alapvető reformokat tervez az államháztartás, a nyugdíjrendszer és az egészségügy terén. Jirí Paroubek expártelnök szerint azonban a CSSD képtelen lesz a reformfolyamatok leállítására, mert ennek szükségéről meg kell győznie a közvéleményt is. A szociáldemokraták előtt megnyílt az út a szenátus elnöki posztjának elfoglalásához is.
Petr Necas, az ODS elnöke, miniszterelnök közölte: pártja készen áll arra, hogy kulcsfontosságú reformterveiről tárgyalásokat folytasson a szociáldemokratákkal. Mint mondta, csakis a szocdemektől függ, hogy az új helyzetben háborúskodást idéznek elő az alkotmányos intézmények – a parlament két háza – közt, avagy pozitív hozzáállással élnek a szenátusban betöltött helyzetükkel. A szocdem többséget a felsőházban az ODS tudomásul veszi, ám az is bizonyos, hogy komplikáltabbá válik a kormány reformpolitikája.
A felsőházban az ODS-nek 25 mandátuma van. A KDU–Csehszlovák Néppárt (KDU–CSL), illetve a koalíciós TOP 09 öt-öt, a kommunisták és a Severocesi.cz (észak-csehországiak) tömörülése 2-2 hellyel rendelkeznek a szenátusban. Egy pártonkívüli is bejutott a testületbe.
A KDU–CSL nagy sikerként könyveli el, hogy három mandátumért folyó versenyben kettőben győzött, s így önálló frakciót alakíthat a szenátusban. A kormányban helyet foglaló Közügyek nevű új párt jelöltje nem került a felsőházba.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.