Enyhe ítélet babagyilkosságért

Megölték újszülött gyermeküket három éve azok a fiatalok, akiknek ügyében tegnap hirdetett ítéletet a bíróság. A bűncselekmény többszörös minősítése ellenére a vádlottak viszonylag enyhe büntetést kaptak tettükért.

Csibra Tibor
2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Enyhének mondható, öt év börtön, illetve hét esztendő fegyházbüntetéssel sújtotta tegnap a Pest Megyei Bíróság azt a fiatal anyát és apát, akik 2007 szeptemberében megölték újszülött gyermeküket. Ő. Brigittát és Sz. Attilát különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében társtettesként találta bűnösnek Miszori László tanácsa. A korábban szabadlábon védekező terhelteket a határozat kihirdetése után újra előzetes letartóztatásba helyezte a bíróság, a kivezényelt rendőrök vitték el őket a büntetés-végrehajtási intézetbe.
A vádlottak a gyilkosság előtt egy évvel ismerkedtek meg, majd rövidesen össze is költöztek. A lány 16 éves volt akkor, de már évek óta gyakran fogyasztott alkoholt, drogokat és gyógyszereket. Sz. Attila közölte vele, hogy elhagyja, ha teherbe esne, de az elsőrendű vádlott néhány hónap múlva már gyermeket várt. Ő. Brigitta a kilenc hónap alatt párja és családtagjaik előtt is eltitkolta állapotát.
A bűncselekmény napján a nő érezte, hogy megindult a szülés, rosszul lett és kiment vecsési házuk garázsába. Ott szülte meg egészséges lánygyermekét, a szerszámosládában talált ollóval elvágta a köldökzsinórt, és fojtogatni kezdte az újszülöttet. A kicsi a kínzások ellenére ekkor még nem halt meg, de néhány perc múlva megjelent a garázsban Sz. Attila. Ő. Brigitta megpróbálta elrejteni előle a gyermeket, de az felsírt. A fiú felemelte az újszülöttet, rázni, szorongatni kezdte, ekkor az áldozatnak minden bordája eltört, de még mindig küzdött az életéért. Ő. Brigitta ezután a padlóra fektette, és egy két kilogrammos kalapáccsal többször a gyermek mellkasára sújtott. Az újszülött néhány percen belül meghalt, az igazságügyi orvos szakértők megállapították, hogy létfontosságú szerveinek mindegyike súlyosan roncsolódott a bántalmazásoktól. A holttestet a garázsban lévő ágyneműtartóba rejtették, majd elmentek otthonról. Ő. Brigitta másnap újra rosszul lett, kórházba került, ahol kiderült, hogy a testében maradt a méhlepény. Az eset után a gyógyintézmény orvosai hivatalból feljelentést tettek ellene. A lány előzetes letartóztatásba került, és csak fél év múlva vallotta be, hogy ki volt a társa a gyilkosságban.
A tegnapi ítélet kiszabásáról Miszori László elmondta, hogy a hasonló bűncselekmények elkövetőit jelenleg egy hónaptól 15 évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti a törvény. A gyilkosság időpontjában ez a tétel még 10-15 esztendőnyi börtön volt. Ő. Brigitta a bűncselekmény idején fiatalkorú volt, ami enyhíti büntetését. Sz. Attilára – aki a gyilkosság napjaiban lett 18 éves – határozott idejű büntetést kellett kiszabni, amely a huszadik életévüket betöltött elkövetők esetében életfogytiglan is lehet. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak enyhítésért, illetve felmentésért fellebbeztek, az ügyész három nap gondolkodási időt kért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.