Értünk is küzdenek a lengyelek

Hírösszefoglaló
2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyelország kitart a Magyarországgal közös indítványa mellett. Varsó kezdeményezi az Európai Unió vezetőinek ma kezdődő kétnapos csúcsértekezletén a háromszázalékos költségvetési hiánycél, illetve a 60 százalékos államadósság-követelmény enyhítését azokban az országokban, amelyek megkezdték a nyugdíjrendszer átalakítását – mondta a Bloomberg hírügynökségnek Mikolaj Dowgielewicz lengyel külügyminiszter-helyettes. E lépés gyakorlatilag azt jelentené, hogy a magánnyugdíj-pénztárakba érkező munkavállalói befizetéseket is bele lehetne számolni a költségvetésbe. A lengyel nyilatkozatot idéző Vg.hu a hírrel kapcsolatban emlékeztetett: Lengyelország egyike annak a kilenc tagállamnak, amelyek hazánkkal együtt augusztusban hasonló kéréssel fordultak az Európai Bizottsághoz. Olli Rehn, az EU monetáris ügyeiért felelős biztosa a múlt héten válaszlevelében leszögezte, hogy a kérés ugyan jogos, de a jelenlegi elszámolási rendszer annak teljesítését nem teszi lehetővé.
Az Európai Unió állam- és kormányfőinek mai és holnapi brüszszeli találkozóján várhatóan egy, a válságoknak a jelenleginél jobban ellenálló közös gazdaságirányítási rendszert hagynak jóvá. A tervek szerint az unióban szélesebb körű lesz a pénzügyi ellenőrzés, nagyobb a pénzügyi fegyelem, és szorosabbá válik a tagországok gazdaságpolitikájának összehangolása is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.