Esély a Balkánnak

Pataky István
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország EU-elnökségi prioritásai között szerepel a Nyugat-Balkán európai integrációja, az unió további bővítése. Ezt a célkitűzést erősítette meg Martonyi János pénteken Pozsonyban, a visegrádi országok külügyminisztereinek találkozóján. A résztvevők közös nyilatkozatban fogalmazták meg támogatásukat az EU kibővítését illetően, a kérdésben Lengyelországra is fontos szerep hárul, hiszen jövő nyáron Varsó veszi át Budapesttől az uniós elnökséget. „Megfogalmaztuk a politikai üzenetet, hogy az ajtó nyitva áll. A másik oldalon természetesen teljesíteni kell a csatlakozási feltételeket” – idézte az MTI a magyar diplomácia vezetőjét.
Stefan Füle, a unió bővítési biztosa egy újságírói kérdésre válaszolva elmondta, Ratko Mladics elfogása továbbra is feltétele Szerbia csatlakozásának. A szerb integrációs esélyeket ugyanakkor növelheti, hogy Belgrád és Pristina rövid időn belül párbeszédet kezd a kétoldalú problémák rendezéséről. A tárgyalási készséget Martonyi János erősítette meg a V4-ek és a nyugat-balkáni országok külügyminisztereinek munkaebédjén elhangzottakra hivatkozva. Mikulás Dzurinda, a szlovák külügyi tárca vezetője továbbra sem nevezte időszerűnek a Koszovó függetlenségének pozsonyi elismerését. Egyébként Szerbia EU-csatlakozási kérelme lesz az egyik vitatéma az uniós országok külügyminisztereinek mai luxembourgi tanácskozásán. Belgrád számára az jelentené az előrelépést, ha a tagállami kormányokat képviselő tanács átküldené véleményezésre az Európai Bizottsághoz a szerb csatlakozási kérelmet. Szerb értesülések szerint az eddig elutasító állásponton lévő Hollandia nem fogja blokkolni Szerbia uniós felvételi kérelmét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.