Eurómilliós tétel a francia veszteség

Munkatársunktól
2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap még minden negyedik benzinkút zárva volt Franciaországban az olajfinomítók sztrájkja miatt, több városban pedig halmokban áll a szemét a szemétszállítók immáron 13 napja tartó – lassan komoly közegészségügyi veszéllyel járó – munkabeszüntetése miatt. Az őszi szünetre elindult autós tömeget nem tartotta vissza a krízishelyzet, a lakosság 57 százaléka pedig támogatja az olajiparban dolgozók kitartását. Az ország 12 finomítójából a hétfői szavazások után végül mindössze kettő függesztette fel a sztrájkot.
Nicolas Sarkozy francia államfő és Francois Fillon miniszterelnök nem könnyítenek a nyugdíjreformon, és azt sem engedik, hogy az országot sakkban tartsák a tüntetők. Fillon szerint legalább négy-öt nap lesz szükséges az országos olajellátás visszaállásához a normális szintre, legalábbis azt követően, hogy az október 12-e óta sztrájkoló finomítókban újraindul a munka. Az energiaügyi miniszter, Jean-Louis Borloo szerint mától azonban már javulás várható a vasárnapi pihenés után munkába állt, mintegy ötezer benzinszállító kamion segítségével.
Sarkozy előreláthatólag november közepén hirdeti ki a törvényt, amely 60-ról 62 évre növeli a nyugdíjkorhatárt Franciaországban. A kormány szerint a heves tüntetések lendülete fogyóban van, és egyből végük is szakad majd, amint a törvény hatályba lép. A szakszervezetek a törvény kihirdetése előtt azonban még több országos tiltakozást terveznek. A nyugdíjreform körüli országos felháborodás az államfőt mandátumának legmélyebb válságába sodorta, népszerűsége 29 százalékon áll. Franciaország a tiltakozásokkal ráadásul még roszszabb pénzügyi helyzetbe sodródott. Egyes becslések szerint az utóbbi nyolc nap sztrájkjaiból eredő kár elérheti az 3,2 milliárd eurót is; naponta 200–400 millió euró közötti az ország vesztesége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.