Ezerarcú művészet kiállítás a Metal-Art Nemesfémipari Zrt. szervezésében

Munkatársunktól
2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szép a szépnek, értékes az értékesnek ad találkozót az Üllői úti bemutatóteremben, a Metal-Art Zrt. ötvösmunka- és selyemkiállításán. A közel száz éve működő, az 1922-ben alapított Magyar Királyi Állami Pénzverő örökségét folytató vállalat magyar ötvöseinek remekei világszerte ismertek kidolgozottságukról, kreatív megoldásaikról. A nagy múltú vállalat neve biztosan ismerős mindenkinek, aki valaha találkozott a magyar Szent Korona hiteles másolatával, amelyet szintén a Metal-Art Zrt. munkatársai készítettek el. Ebből az értékteremtő, nagy hagyományokkal bíró munkából adnak ízelítőt évről évre a kiállításaikon.
Az elmúlt esztendőkben a képzőművészetet és az iparművészetet is felkarolta a vállalat: idén például Bú József fafaragó művésszel keresett együttműködést a vezetőség. A kiállítás a Bú József tárlatát tavaly megnyitó Dr. Losonci Miklós művészettörténész emléktáblájának avatásával kezdődött: a nemrég elhunyt jeles szakemberre a Vér és Arany Ady Baráti Társaság emlékezett itt, ahol utolsó kiállításmegnyitóját tartotta a barát és szellemi társ. A „Metal-Art pour’lart” jelszó jegyében, a kortárs magyar művészetet pártolva, ebben az évben Bú József fafaragó művész leánya, Bu Györgyi festőművész munkái csatlakoznak az arany és ezüst munkákhoz. A tiszta hernyóselyem és a nemesfémek közös tulajdonsága, hogy felbecsülhetetlen értékű alapanyagok, műtárgyakká csak az alázatos, türelmes és szakavatott emberi munka teszi őket.
A művésznő munkáit, a selyemfestményeket és a csodálatos ruhakölteményeket összekapcsolja a kiállítással a textileket egyedivé varázsoló aranyfuttatás, és az is, hogy a művésznő saját bevallása szerint egy pillanat alatt beleszeretett a Metal-Art ékszereibe.
– Ezek nélkül az ékszerek nélkül már el sem tudom képzelni a ruháimat, annyira egymásra talált a művészi világom és ezeknek az ötvösmunkáknak az utánozhatatlan stílusa – árulta el a festőművész-öltözéktervező. A kiállítás csütörtöki megnyitóján a közönség is ízelítőt kaphatott ebből az egymásra találásból: a Bu Györgyi által tervezett hernyóselyemruhákat modellek elevenítették meg a kiállítótérben, és az ékszereket sem csak a vitrinek üvegei mögött csodálhatták a látogatók. Ez alkalommal mindenki meggyőződhetett arról, hogy a legkülönbözőbb színű és stílusú ruhatervezői alkotások mindegyikéhez megtalálható volt a Metal-Art készletében a megfelelő kiegészítő: egy karkötő, egy melltű, egy fülbevaló, teljes harmóniában a ruhákkal, de a komplett ékszerszettek is olyan hatást keltettek, mintha kifejezetten erre az alkalomra készültek volna.
A Metal-Art kínálatában a hagyományos stílusú ezüst és arany ékszerek mellett megtalálhatók az utóbbi időben nagyon divatos, egyedi zománcozott darabok is. A kis szériában gyártott arany, ezüst és zománc ékszereken kívül számos más területen is művészi igényességű darabokat hoztak létre az értékes alapanyagokból a Metal-Art mestergenerációi: díszműtárgyak, ötvösremekek, galvanoplasztikák, érmék és jelvények, magyar befektetési színaranyak várják az érdeklődőket és a vásárlókat, akiknek a Metal-Art Zrt. számos termékét most kedvezményes áron kínálja a kiállítás ideje alatt.
(Metal-Art Zrt. bemutatóterem, 1089 Budapest, Üllői út 102. A kiállítás megtekinthető: 2010. 12. 4-ig, hétköznap 10–18, szombaton 11–15 óráig.
Információ: http: //www.metalart.hu.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.