Fals Euroliga-nyitány

Két meccsen két pontot szerzett három magyar csapat a férfi vízilabda Euroliga nyitó fordulójában, de azt a kettőt is egymás ellen: a Szeged-Beton és a TEVA-Vasas 9-9-re ment – így a hárompontos rendszerben egyúttal mindketten két pontot veszítettek is –, a ZF-Eger pedig 10-9-re kikapott Barcelonában. A LEN-kupában viszont az FTC-Fisher Klíma és a Groupama-Honvéd is biztos továbbjutónak tűnik.

Radványi Benedek
2010. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szegeden a hazaiak 5-9-ről egyenlítettek, a vendégek pedig idegenben szereztek pontot az Euroliga A csoportjában, így akár mindenki elégedett is lehetett volna. Maradéktalanul viszont senki sem volt az. Legkevésbé a sportág egészéért aggódó semleges néző, mert amit a játékvezetők műveltek, az felért egy merénylettel. A labda nélküli kiállítások terén ugyanis be nem jelentett világcsúcskísérletet mutattak be, talán nem is eredménytelent. Ezzel összességében sokkal inkább a Vasast sújtották, a Szeged pedig az emberelőnyök változatos eltékozlásával saját magát. A bírók persze nem csaltak az alföldiek javára – ha ezt teszik, nem engedik el a harmadik negyedben négy góllal a fővárosiakat, és a döntetlen különben sem fizet jól senkinek –, de hogy milyen belső vagy külső motiváció hatására fújtak így, azt csak ők tudják. Vagy még ők sem.
A kontinentális szövetség, a LEN szerb delegátusa, Dejan Perisics is igen rendezetlen arcvonásokkal nyugtázta a történteket, Méhes Jenő, a Vasas szakosztály-
igazgatója pedig megjegyezte: „Az eredményjelzőn hibásan tüntették fel az adatokat, hiszen tizennyolc kiállítást ítéltek ellenünk, ezek közül is tizenhármat mezőnyből, ami mindenképpen túlzás. Boskovicot, Kovács Róbertet és Katonást is így pontozták ki, mert bár edzőink felhívták rá a figyelmet, meccs közben nem tudtunk ehhez a játékvezetői felfogáshoz alkalmazkodni.”
Az Eger is a bírókat és még inkább saját teljesítményét kárhoztathatta, hiszen úgy kapott ki a D csoport leggyengébb tagjának tartott Barceloneta otthonában 10-9-re, hogy a házigazda már 7-3-ra vezetett. Fiuméban vagy Dubrovnikban feltehetőleg sokkal nehezebb lesz nyerni, és a továbbjutáshoz alapnak tekintett kilenc hevesi pont sincs még a zsákban.
A LEN-kupa kieséses rendszerű nyolcaddöntőiben bezzeg kevés kétséget hagytak a mieink. Pedig szokatlanul indult az FTC-Fisher Klíma számára a Cattaro elleni, népligeti parti: Varga Tamás készült elvégezni egy ötméterest, ám nem sikerült a vízről felemelnie a labdát. Kétszeres olimpiai bajnokunk természetesen képes erre, csak a bírók nem ismerték el, hogy a mellette tempózó Doncicnál kell keresni a hibát. „Kirúgta a labdát a kezemből, nem igaz, hogy nem látta a játékvezető” – mondta a meccs után Varga. A címvédő, de nyáron jelentősen meggyengült vendégek az első negyed végén még 3-1-re vezettek, ám a Fradi 5-3-ra fordított. A folytatásban az összesen négy gólig jutott Ivan Bebic szépített, de erre zöld-fehér tripla következett (8-4), majd a hajrában hasonló módon Bebic-szépítés és három hazai találat, így 11-5-tel utazhat Montenegróba az FTC-Fisher Klíma. Amelynek soraiból hárman tavaly még az ellenféllel nyertek LEN-kupát, közülük Kunac kettő, Varga Tamás egy gólt szerzett. Utóbbi így értékelt: „Nem vagyok elégedetlen a hat góllal, de az első két negyed egyáltalán nem olyan volt, amilyennek lennie kellett volna. Nem kérdés, kint is nyernünk kell.”
Ugyanezt a jelszót a Groupama-Honvéd is kiadhatja, hiszen tegnap szintén hat góllal, 14-8-cal küldte haza Kassára a Hornets Kosicét. A felvidékiek, élve egyértelműen erősebb riválisuk koncentrációs hibáival, félidőig, 7-5-ig tartották magukat, sőt, három negyed elteltével, 9-6-nál sem volt még vége a párharc érdemi részének. Az utolsó periódusban aztán átszakadt a gát: a meccsen hat büntetőből hat gólt vágó Honvéd 14-8-ra győzött, és a december 18-i visszavágón nagy baj már nem érheti. Sőt, kicsi se.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.