Fekete lyuk születését észlelte a NASA

Győr Ágnes
2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) kutatói úgy vélik, fekete lyuk jött létre kozmikus szomszédságunkban – jelentették be tegnap. A Chandra röntgenműhold segítségével olyan fényforrást fedeztek fel, amelynek erőssége semmit sem csökkent az 1995-től 2007-ig tartó megfigyelések alatt, s ebből arra következtetnek a szakértők, hogy fekete lyuk nyomaira bukkantak. A mindössze 30 éves jelenség az SN 1979C nevű szupernóva felrobbanása után képződött, s ráadásul űrszomszédságunkban, az M100 galaxisban, 50 millió fényévnyire a Földtől. A tudósok szerint elképzelhető, hogy a 9709C névre keresztelt jelenségnél létezik fiatalabb fekete lyuk is, azonban ez az egyetlen, amely létrejöttének pontos idejét ismerjük. Megfigyelésétől azt remélik a kutatók, hogy a jövőben megértjük, miként fejlődnek a fekete lyukak. Segítségével arra is választ kaphatunk, mi határozza meg, hogy egy óriáscsillag felrobbanása után fekete lyuk vagy neutron- csillag marad hátra. A 9709C-ről visszatért felvételek továbbá összehasonlítási alapként szolgálhatnak, amelynek segítségével a tudósok több hasonló képződményt ismerhetnek fel a galaxisunkban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.