Felpörgött az élelmiszerek drágulása

Hírösszefoglaló
2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drágábbak az élelmiszerek – tudatta tegnap a KSH. Az agrártermékek termelői ára szeptemberben 24,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, ezen belül a növényfélék ára 40,4, az élő állatok és állati termékeké 4,3 százalékkal emelkedett. A drágulás érzékelhetően felgyorsult az előző hónaphoz képest; a gabonafélékért idén szeptemberben 51,8 százalékkal kellett többet fizetni.
A burgonya és a zöldségfélék ára egy év alatt 70,3, illetve 17,5 százalékkal növekedett szeptemberben az augusztusi 65,5, valamint a 21,2 százalékos emelkedéssel szemben. Többet kértek a gyümölcsért is: szeptemberben 47,9 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.
A vágósertés ára 2,9 százalékkal csökkent, viszont a vágómarháé és a vágóbaromfié 13,7, illetve 2 százalékkal nőtt. Szeptemberben a tavalyi azonos időszakhoz képest az állati termékek árai 14,8 százalékkal emelkedtek, ezen belül az augusztusi 3,8 százalékos emelkedés után a tyúktojás ára 9,7 százalékkal csökkent, a tej ára 22,5 százalékkal nőtt az augusztusi 21,3 százalékos emelkedést követően.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.