Film az izraeli akcióról

Filmet készítenek a törökök a Gáza felé tartó segélyhajó vérfürdővel végződött történetéből. A filmet ugyanaz a csapat forgatja, amely a Farkasok Völgye: Irak című alkotással nagy népszerűséget szerzett Törökországban, de félő, hogy tovább rontja Tel-Aviv és Ankara kapcsolatait az új alkotás.

2010. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha nem fogsz kijutni az Ígéret földjéről! – fenyegeti egy izraeli a filmben a főszereplőt, aki így válaszol: Nem tudom, ennek a földnek melyik részéről beszélsz, de én megígérek egy kis darabot a koporsód számára! Szintén a filmben egy izraeli katona megkérdezi a főhőst, miért jött Izraelbe. „Nem Izraelbe, hanem Palesztinába jöttem!” – válaszolja Polat Alemdar. Ebben az akciófilmben ugyanaz a főhős, aki korábban is megmentette Törökországot végveszélyben, s akinek külön rajongótábora van hazájában. Most a titkos ügynök azt az izraeli katonai vezetőt próbálja elkapni, aki a Mavi Marmara segélyhajón történt vérengzésért felelős. A valóságban a hajón kilenc török civilt öltek meg az izraeli katonák. Törökország hivatalos bocsánatkérést vár el szövetségesétől, Izrael azonban ezt nem hajlandó megadni annak ellenére, hogy stratégiai szempontból nagyon fontos számára Ankara jóindulata. A segélyhajón történt események óta Izrael és Törökország kapcsolatai rendkívül fagyosak. A szereplők közül többen elkötelezettségből vettek részt a film elkészítésében, a jelenetek egy részét a valódi Mavi Marmara segélyhajón forgatták.
A nyugati mozik az előző, Irakról szóló produkciót ellentmondásosnak tartották hangsúlyozottan politikai jellegű karakterei miatt (a zsidó orvos testrészeket műtött ki arabokból, majd azt Izraelbe szállította), de Törökországban nagyon népszerű volt a film, s erre számítanak most is a készítők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.