Fizethet a Péti Nitrogénművek

A tavaly kapott állami támogatás bizonyos részének viszszafizetésére kötelezte a Péti Nitrogénműveket a brüsszeli Európai Bizottság. Információink szerint a közösség versenypolitikai főigazgatósága a bábolnai IKR Zrt.-nek átadott hasonló juttatás esetében is tájékozódik.

Dénes Zoltán
2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sérti az uniós szabályokat a Péti Nitrogénműveknek tavaly nyújtott állami támogatás egy része – állapította meg tegnap kiadott állásfoglalásában az Európai Bizottság. Mélyreható vizsgálatát követően az uniós végrehajtó testület megállapította, hogy a Magyar Fejlesztési Bank által nyújtott, 88 millió euró összegű, állami kezességvállalással fedezett hitelek jogellenes állami támogatást jelentenek. Az MTI beszámolója szerint indoklásukban az uniós döntéshozók kifejtették, hogy az államnak fizetett ellentételezés mértéke nem volt megfelelő, így a cégnek vissza kell fizetnie az államnak a támogatás egy részét. A pontos visszatérítendő összeget a magyar hatóságoknak kell kiszámítaniuk. A versenyügyi biztos szóvivője sajtótájékoztatóján hangoztatta, hogy az uniós szabályok szerint a támogatást be kellett volna jelenteni Brüszszelnek.
Tavaly januárban a kormány kezességet vállalt a Péti Nitrogénművek javára egy 52 millió eurós beruházási hitellel és egy 10 milliárd forintos – körülbelül 35 millió eurós – forgóeszközhitellel kapcsolatban, amiket a Magyar Fejlesztési Bank folyósított. A támogatási csomag a vállalkozás tevékenységének újraindítására irányult. Az Európai Bizottság most megállapította, hogy az intézkedések előnyt adnak a Péti Nitrogénműveknek, így állami támogatásnak minősülnek. Kifejtették: mivel a társaság nehézségeit a pénzügyi és gazdasági válság okozta, a cég elvileg jogosult volt támogatásra, azonban az állami csomagért cserébe túl alacsony összegű ellentételezést fizetett. A Péti Nitrogénműveknek ezért kell viszszajuttatnia az összeg egy részét a közkasszába.
Információink szerint az Európai Bizottság az IKR Termelésfejlesztési és Kereskedelmi Zrt. hasonló módon odaítélt, ötmilliárd forintos állami támogatását is vizsgálja. Megkeresésünkre a Vidékfejlesztési Minisztérium sajtóosztálya arról számolt be, hogy az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatósága 2009. május 4-én kelt levelében sajtóértesülésekre hivatkozva felkérte a magyar hatóságokat arra, hogy tájékoztassák bővebben az átadott állami támogatásról. Ezt követően a bizottság a 2009. július 14-én, november 9-én, valamint legutóbb az idén augusztus 20-án kelt leveleiben további kiegészítő információkat kért. Hivatalos uniós vizsgálat egyelőre nem indult, a bizottság egyelőre „csak” tájékozódik. Ha a későbbiekben eljárás indul, annak – a jogellenes támogatás fennállásáról szóló, elutasító bizottsági határozat esetén – az lehet a következménye, hogy az IKR Zrt.-nek a kezességvállalás támogatásnak minősülő összegét kamatostul vissza kell fizetnie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.