Folytatódó növekedés

Munkatársunktól
2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlag alatti forgalom mellett nőtt tegnap a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe: a BUX 235,64 pontos emelkedés után 22 362,05 ponton állapodott meg. A pesti parketten 15,1 milliárd forint értékben cseréltek gazdát a részvények, s a vezető papírok egy kivétellel erősödtek. A nap nyertesének az OTP nevezhető: a bankpapírok három százalékkal drágultak. Erősödött a Richter és a Mol is, előbbi 1,1t, utóbbi fél százalékot. A Magyar Telekom azonban veszített értékéből, a telefontársaság részvényei egy százalékkal értek kevesebbet, mint legutóbb.
A kereskedést értékelve Sőre Balázs, a BudaCash Brókerház Zrt. határidős üzletkötője a távirati irodának úgy fogalmazott: a pénteki pozitív korrekció folytatását láthattuk tegnap, s a BUX meghaladta az európai tőzsdék teljesítményét. A szakember szerint a héten a várható vállalati gyorsjelentések befolyásolhatják a kereskedést.
Gyorsjelentésekből tegnap sem volt hiány. A Graphisoft Park SE 86 ezer eurós adózott nyereséget ért el 2010 első kilenc hónapjában, szemben a tavalyi háromnegyed év 651 ezer eurós veszteségével – közölte az ingatlanfejlesztő európai részvénytársaság. A Rába pedig arról számolt be, hogy jelentősen, 1,55 milliárd forintról 576 millió forintra csökkent az első kilenc havi vesztesége, miközben az árbevétel változatlan, 25,48 milliárd forint volt. A PannErgy pedig azt tudatta, hogy a vártnál magasabb vízhozam miatt tovább tartott a szentlőrinci visszasajtoló kút tesztelése, ez némi késést okoz a geotermikus távfűtés indulásában. A héten egyébként a Mol és az OTP is közzéteszi gyorsjelentését; a kereskedők szerint különösen az olajtársaság árfolyamában lehet elmozdulás, a vállalattól ugyanis jó számokat vár a piac.
Eközben a forint helyben járt: tegnap délután az eurót 276,18 forinton jegyezték a péntek délutáni 276,4 forintos árfolyamhoz képest. Fizetőeszközünk ugyanakkor a svájci frankhoz viszonyítva kissé erősödött. Tegnap délután 205,94 forinton jegyezték a svájci devizát a péntek délutáni 206,61 forint után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.