Franciaország támogatja az EU-elnökséget

A gazdasági kormányzásról, Románia és Bulgária schengeni, illetve Horvátország uniós csatlakozási kilátásairól, az uniós agrárpolitikáról, a lisszaboni szerződés esetleges módosításáról, illetve a magyar soros uniós elnökség alatti feladatokról tárgyalt Nicolas Sarkozyvel Párizsban tegnap Orbán Viktor. A csaknem egyórás találkozón a két politikus néhány magyar szót is váltott.

Hírösszefoglaló
2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaország támogatja a 2011 első felében esedékes magyar uniós elnökséget – mondta tegnap Orbán Viktor Párizsban, miután csaknem egyórás megbeszélést folytatott a francia elnökkel. – Mindketten tisztában vagyunk az elkövetkező fél év tétjeivel, azokkal a történelmi jelentőségű kérdésekkel, amelyeket meg kell oldania az uniónak a magyar elnökség alatt – hangsúlyozta az MTI által idézett kormányfő. Példaként említette az európai alkotmány módosítását és a költségvetési válság megöröklését, valamint a következő hét év pénzügyi rendszerének kialakítását.
Orbán Viktor az Élysée-palota udvarán azt is elmondta, fontosnak tartja az unió bővítéséről szóló tárgyalások folytatását annak érdekében, hogy a Balkán előtt európai távlatok nyíljanak, és reményét fejezte ki, hogy a magyar uniós elnökség végére lezárulnak Horvátországgal a csatlakozási tárgyalások. Sarkozy megerősítette, Franciaország támogatja a balkáni államok európai integrációját. Horvátországot illetően egyetértett abban, hogy nincs messze a csatlakozási tárgyalások lezárása.
A TV2 Tények című műsorának beszámolója szerint a magyar kormányfő és vendéglátója néhány szót magyarul is váltott egymással. Nicolas Sarkozy már Franciaországban született, de apja, Sárközy Pál magyar.

*

Magyarország mindent meg kíván tenni Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáért is – hangsúlyozta Orbán Viktor. Az uniós kérdéseket illetően a megbeszélésen szóba került az európai gazdasági kormányzás, az esetleges szankciók alkalmazása a tagállamok költségvetési hiányának és államadósságainak kordában tartására, és a lisszaboni szerződés módosítása a válságkezelő mechanizmus állandósítása érdekében. Sarkozy a találkozón – hivatala tájékoztatása szerint – megerősítette, hogy a szűk körű, konkrét módosításra mielőbb szükség van.
A közös agrárpolitika kapcsán – a francia elnökség közleménye szerint – Orbán Viktor kifejtette, hogy annak fenntartása és fejlesztése nagyon fontos Magyarország számára. Sarkozy megerősítette, hogy Franciaország azonos állásponton van, számára sem kérdőjelezhető meg a közös agrárpolitika, de ez nem zárja ki annak reformját. Egyúttal jelezte: kész együttműködni Magyarországgal hosszú távon a nukleáris energia területén, hogy segítse oldani energiafüggőségét Oroszországtól.
Az Élysée tájékoztatása szerint Sarkozy a megbeszélésen egyebek mellett felvetette, hogy a Magyarországon jelentős befektetéssel jelen lévő francia nagyvállalatok aggódnak az üzleti hangulat alakulása miatt, „nevezetesen az egyes önkormányzatokkal kialakult kapcsolatokat illetően”.
A francia elnöki közlemény szerint Sarkozy fontosnak tartja, hogy a francia és az európai cégeket meghallgassák, és hogy azok ne érezzék magukat diszkriminálva. Orbán Viktor Párizsból Lisszabonba utazott tovább, ahol részt vesz a NATO-csúcson. A magyar kormányfő Párizsban közölte, Magyarország támogatni tudja az EU és Oroszország között küszöbön álló nagy történelmi kiegyezést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.