Futball-legendák Váradon

Nagy idők focija címmel rendeznek gálamérkőzést a 100 éves Nagyváradi Atlétikai Club (NAC) tiszteletére novemberben a partiumi nagyvárosban. Az esemény fővédnöke Schmitt Pál köztársasági elnök, de felsorakozott az ügy mögé Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja és Jenei Imre, a magyar és a román válogatott volt szövetségi kapitánya is.

2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két állam és a két nemzet közös ünnepének nevezte tegnap Jenei Imre a nagyváradi NAC századik évfordulóját, amely reményei szerint közelebb hozza egymáshoz a románokat és a magyarokat. A korábban a magyar és a román nemzeti tizenegyet egyaránt irányító, a bukaresti Steauával 1986-ban BEK-et nyerő edző azon a nagyváradi sajtótájékoztatón méltatta a Körös-parti város egykori legendás csapatát, amelyen a szervezők bejelentették a november 13-i megemlékezés megrendezését.
„A NAC története azt a szellemiséget idézi, ami a XX. század derekáig jellemezte a partiumi várost, és ezt szeretnénk a tisztelgés során átmenteni a XXI. századba is” – jelentette ki Toró T. Tibor, a Tőkés László vezette Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke. Majd hozzátette, hogy a Partiumi Keresztény Egyetem Sportklubjával (Partium FC) közösen rendezik a Nagy idők focija című gálamérkőzést, amelynek fővédnökségét Schmitt Pál államfő vállalta el, aki jelezte, részt vesz az eseményen. A sporttörténelmet író NAC tiszteletére a legendás Bodola Gyuláról elnevezett váradi stadionban rendezendő gálán megküzd egymással az erdélyi és a magyarországi öregfiúk csapata, valamint a Partium FC és a Puskás Ferenc Labdarúgó-akadémia válogatottja. Az anyaországi öregfiúkat többek között Esterházy Márton, Urbán Flórián és Zámbó Sándor erősíti majd (edzőjük Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja lesz), az erdélyi gárda színeiben Jenei irányításával pedig pályára lép Bölöni László, Szatmári Sándor és Váczi II György is. A hajdan a NAC utódcsapatát erősítő Papp „Csicsó” László váradi focilegenda a rendezvény érdemének nevezte, hogy végre szabadon emlékezhetünk közös gyökereinkre.
A szervezők MÁV-nosztalgiavonatot indítanak a Budapest– Nagyvárad vonalon a váradi futballtörténelem jeles pillanatait felidéző kiállítással egybekötött gálamérkőzés napján, amelynek bevételét a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak ajánlják fel. A barátságos mérkőzést Szepesi György, Knézy Jenő és Novotny Zoltán kommentálja a helyszínen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.