Géndopping: laborban született bajnokok

Lehetséges, hogy kutatva a Mars-utazás lehetőségeit, a NASA tudósai kísérleteik során olyan eljárások birtokába jutottak, amelyekkel az emberi szervezet géntérképe megváltoztatható? Genetikusok szerint elméletileg adott a lehetőség erre.

Velkei Tamás
2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha így van, a reklámorientált sportágak mindenható irányítói és szponzorai akár finanszírozhatják is azokat a kísérleteket, amelyek segítségével laboratóriumi körülmények között nevelhetők legyőzhetetlen sportolók.
Szakemberek szerint már folytak ez irányú kísérletek, amit megerősít az is, hogy a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistáján szerepel a géndopping. Igaz ez még akkor is, ha mindeddig egyetlen sportoló sem akadt fenn a beavatkozás miatt. Nem csoda, a doppinglaboratóriumok ugyanis jelenleg még azon fáradoznak, miként csíphetnék egyáltalán fülön a szupertechnológiával csalókat. A probléma ugyanakkor égető: hozzáértők szerint ugyanis már a soron következő, londoni nyári olimpiai játékokon is nagy számban állhatnak rajthoz olyan sportolók, akiket géndoppinggal feltuningolva emelnek a verhetetlenek, de legalábbis a legnagyobbak közé.
Részletek az 5. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.