Gospelnagyágyúk Londonból

Egy bevásárlóközpont tetőteraszáról a Papp László Budapest Sportarénába költözik a 4. Soul & gospel fesztivál. Ma este angliai nagyágyúkkal, a Hillsong Londonnal és az LCGC-vel tölthetnek egy felejthetetlen estét a modern vallásos zene kedvelői.

Lukács Csaba
2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a világ ismeri és elismeri a két londoni csapatot, egyszerre még soha nem léptek fel, így igazi különlegesség is lesz ma este a Papp László Budapest Sportaréna színpadán. Az immár negyedszer megrendezett soul & gospel fesztivál sztárfellépői közül mindkettő járt Magyarországon: a Hillsong London Church dicsőítő csapata két éve négyezer ember előtt énekelt Budapesten Matt Redmannel közösen, a London Community Gospel Choir (LCGC) pedig 2005-ben a Műpát, rá három évre pedig a Millenárist töltötte meg nézőkkel.
A kilencvenes évek közepétől működő Hillsong Nagy-Britannia leggyorsabban növekedő keresztény közössége, s óriási népszerűségét nagymértékben a zenéjének köszönheti. A Hillsong London hangzására az aktuális európai zenei trendek keveredése jellemző a közösség Ausztrália-örökségével, erős britpopbeütéssel. A londoni íz és az a tény, hogy a kórus elsősorban 18–30 év közötti fiatalokból áll, izgalmas kórusélményt nyújt. Ennek köszönhetően keresztül-kasul beutazták a földet, játszottak színházakban, klubokban, sportcsarnokokban és kávéházakban egyaránt – csak az elmúlt évben huszonöt országban 335 ezer ember előtt zenéltek.
Az 1982-ben alakult LCGC Nagy-Britannia első számú gospelkórusa. Sokoldalú, stílusban és előadásmódban is rendkívüli változatosságot mutató, soknemzetiségű csapat, amely felléphet öt- vagy akár háromszáz fős felállásban is, ám mindenképpen katartikus koncertélményt nyújt. „Anglia legjobb hangjai” tíz lemezzel és több száz koncerttel büszkélkedhetnek, énekeltek börtönben, temetésen, de a Wembley-stadionban is az angol kupa döntőjén. Szinte az összes világsztárral és együttessel dolgoztak Madonnától a Gorillazon és Tori Amoson át Paul McCartney-ig.
Az arénabeli közös koncert mind hangzásában, mind látványában egyedülállónak ígérkezik – az energikus, modern gospelt hallgatni olyan élmény, amit legalább egyszer mindenképpen ki kell próbálni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.