Gyermekmunkások a brit hagymaföldön

Hét rabszolgaként dolgoztatott román gyereket találtak a nyomozók a közelmúltban a nagy-britanniai Worcesterben, a 9 és 15 év közötti fiatalok reggeltől estig, étlen-szomjan robotoltak a hagymaföldeken. Bukarestben alig néhány óra alatt 22 utcagyereket vittek biztonságba a rendőrök. A legfiatalabb közülük alig hároméves, négynek pedig nincsenek szülei.

2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iszonyú körülmények között dolgoztatott román gyermeket szabadítottak ki a brit rendőrök a közelmúltban egy worcesteri farmról. A hét 9 és 15 év közötti, rabszolgasorban tartott fiatal 43 felnőtt mellett hagymát szedett egy Kempsey közelében lévő birtokon, adta hírül a Mediafax. A nyomozók szerint kora reggel mikrobusszal vitték a hagymaföldre, majd fél nyolctól napnyugtáig dolgoztatták őket. Ételt és italt nem kaptak, ráadásul a fagypont közeli hőmérséklet dacára csupán vékony nyári ruházatot viseltek. A brit rendőrök a mezőn találtak egy ötéves forma gyermeknek való gumicsizmát is, ebből arra következtetnek, hogy korábban a mostaniaknál fiatalabbakat is dolgoztathattak földeken. Néhány gyermek a szüleivel együtt szedte a hagymát, másokat azonban egyedül, felnőtt hozzátartozó nélkül találtak a rendőrök. A hét román gyermekrabszolga közül hatot a helyi hatóság vett gondozásba, a brit rendőrök nyomozást indítottak.
Szüleik által elhagyott, utcákon csellengő gyermekről adott hírt az Evenimentul Zilei: a román főváros II. kerületében alig néhány óra alatt huszonkét kiskorút találtak a bukaresti rendőrök a közelmúltban. Az egyik lelenc alig hároméves, négynek közülük pedig nincsenek szülei; a hatóságok mindegyiküket védelmi központokban helyezték el. A lap emlékeztet arra, hogy tavaly télen ugyanebben a városrészben huszonegy ember fagyott halálra, négy közülük gyermek volt.
A Mentsétek Meg a Gyermekeket! szervezet (Save the Children) 1270-re teszi a Bukarest utcáin élő kiskorúak számát. Többségük alig tizenegy éves, és a koldulásból szerzett pénzből támogatja a családját. Az utcagyerekeknek több mint a kétharmada kimaradt az iskolából, egyharmaduk analfabéta, és negyven százalékuk alig tud írni-olvasni. Ugyanezen szervezet romániai csoportja szerint tavaly hétszáznyolcvan román állampolgár esett az emberkereskedelem áldozatául, 226-an közülük gyermekek voltak, akiket külföldi szexpiacokra vagy rabszolgának szántak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.