Hadzs, minden áron

Munkatársunktól
2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár az előírás szerint minden testileg egészséges embernek kötelező életében legalább egyszer elzarándokolnia Mekkába, és részt venni a hadzson, azt is kiköti a Korán, hogy ezt csak akkor tegye, ha anyagilag megengedheti magának. A zarándoklatra óriási a túljelentkezés, ezért a szaúdi hatóságok limitálják a bejutást a vallási eseményre. Öt éven belül kétszer senki sem juthat be hivatalosan a zarándokok közé, ezért is várják a nagy napot örömmel a csempészek. Egy hivatalos cég legalább négyezer rijált (1075 dollár) kér el a hadzsért.
A zarándokok érkezése azonban annyira leterheli a határőröket Mekkában, hogy a csempészek ilyenkor megpróbálhatnak észrevétlenül átjutni az ellenőrző pontokon. Egy mekkai taxisofőr az Arab News újságíróját (aki engedély nélküli zarándoknak álcázta magát) bevitte volna úgy, hogy gyerekeit beülteti a hátsó ülésre, közéjük teszi az idegent, és azt mondja az őröknek, hogy a férfi csak imádkozni akar a nagymecsetben, nem vesz részt a zarándoklaton. Egy út ötszáz-ezer rijálba kerül.
Mások a kötelezően viselendő ruházat, az ihrám helyett civil ruhájukban mennek be Mekkába, ahol felöltik a szertartásos öltözetet, és elvégzik vallási kötelességüket. Egy jemeni munkás beszámolója szerint az elmúlt tíz év során egyetlen hadzsot sem hagyott ki, de soha nem volt engedélye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.