Halálra kövezhetik ma az iráni asszonyt

Nagy Áron
2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Haladéktalanul végrehajtják ma Szakine Mohammadi Astianin a rá korábban kiszabott halálos ítéletet – jelentette honlapján a Nemzetközi Bizottság a Megkövezés Ellen (ICAS). A nemzetközi emberi és nőjogi szervezet nem jelölte meg forrásait, de azt állítja, Teherán legkésőbb november elsején megküldte a végrehajtási parancsot a házasságtöréssel vádolt nőt fogva tartó börtön parancsnokának. A hírre sem Irán kormánya, sem a bíróság nem reagált.
Mint arról szeptember végén beszámoltunk, hazug nyugati propagandának és országa szándékos lejáratásának nevezte Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Teheránban kövezés általi halálra ítéltek egy negyvenhárom éves nőt. Az államfő az ABC hírtelevíziónak adott interjújában elmondta: ilyen szankciót nem szabtak ki az aszszonyra, akinek egyébként is négy fellebbezési lehetősége lenne, hogy elkerülje a halált. Ahmadinezsád ezzel több korábban megjelent hivatalos iráni híradásnak is ellentmondott. Szakine Mohammadi Astiani állítólag bevallotta tettét: az iráni állami televízióban egy elfátyolozott asszony a nagy nyilvánosság előtt elismerte, férje unokatestvérével megcsalta hitvesét, majd kábítószer hatása alatt segédkezett annak megölésében is.
Az asszony története minden eddiginél nagyobb tiltakozást váltott ki a világ közvéleményéből. Közösségi portálokon és fórumokon ezrek követelik a szabadon bocsátását. A halálraítéltért a Vatikán is felemelte a szavát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.