Halasztást javasol Vorfelder

MTI
2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gerhard Mayer-Vorfelder, a német futballszövetség korábbi elnöke a 2018-as és 2022-es világbajnoki helyszínek kijelölésének elhalasztását tanácsolta a sportág nemzetközi szövetségének (FIFA) a közelmúltban napvilágra került korrupciógyanús történések miatt. „Amíg nem tisztázódik minden, el kell halasztani a döntést. Olyan ügyekről van szó, amelyeket nem lehet négy hét alatt kivizsgálni” – idézte a sportvezetőt a tegnapi Sport Bild. Mayer-Vorfelder ezzel együtt leszögezte: a FIFA-vb nem a korrupció melegágya.
A nemzetközi szövetség etikai bizottsága múlt szerdán – egyelőre 30 napra – felfüggesztette a nigériai Amos Adamu és a tahiti Reynald Temarii tagságát, mert a gyanú szerint kenőpénzt kértek szavazatukért cserébe a következő világbajnoki helyszín kijelölésével összefüggésben. A lépésre azután került sor, hogy a Sunday Times október 17-én leleplező cikket jelentetett meg. Az írást alátámasztó akciókat maga a lap szervezte meg, rejtett kamerával felvette, amikor a magukat egy amerikai konzorcium lobbistáinak kiadó újságírók és Adamu találkozóján utóbbi garantálta a voksot az Egyesült Államoknak 570 ezer euró ellenében, illetve Temarii, a FIFA alelnöke, egyben az óceániai szövetség elnöke 1,6 millió eurónak megfelelő összeget igényelt hasonló körülmények között. Előbbi műfüves pályák, utóbbi sportakadémia létesítésére kérte a pénzt.
A FIFA december 2-án Zürichben dönt mind a 2018-as, mind a 2022-es világbajnokság helyszínéről. Előbbire Oroszország, Anglia, továbbá Hollandia és Belgium, valamint Spanyolország és Portugália közösen pályázik. A 2022-es vb-re öt jelentkező maradt versenyben, az Egyesült Államoknak négy, egyformán az ázsiai konföderációhoz tartozó riválisa van: Ausztrália, Katar, Japán és a Koreai Köztársaság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.