Halottak napja: az elhunytakra emlékezünk

Ma, november 2-án van a halottak napja, a hét végén és tegnap, mindenszentekkor Magyarországon is milliók látogattak ki a temetőkbe. Eltávozott szeretteinkre, családjaink elhunyt tagjaira emlékeztünk, sírjaikra virágot vittünk, gyertyákat, mécseseket gyújtottunk. A katolikus eredetű mindenszentek napja a mennybe érkezett, megtisztult lelkek ünnepe, a halottak napja pedig a tisztítótűzben szenvedőké.

Munkatársunktól
2010. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokan nem tudják, hogy pontosan mit is jelent a két egyházi, keresztény eredetű ünnep, miért is lett 2000-ben november elseje munkaszüneti nap. Mindenszentek a katolikus.hu internetes egyházi honlap lexikonja szerint a földön küzdő egyház ünnepélyes megemlékezése a tisztítótűzben szenvedő lelkekről. – Mindazon megdicsőült lelkeket ünnepeljük, akikről megszámlálhatatlan sokaságuk miatt a kalendárium külön, név szerint nem emlékezhet meg. Ide tartoznak az életszentség hírében meghaltakon kívül mindazok, akik a tisztítótűzben megtisztulva már megérkeztek a mennyországba. Ennek az ünnepnek semmi köze nincs a temetőhöz és a halottakhoz, még kevésbé a halálhoz. A mindenszentek tehát egy örömünnep. Azokat a szenteket ünnepeljük, akik eljutottak életük és minden emberi élet végső céljára, az örök boldogságra Isten örök országába – írja a katolikus.hu.
A november 2-i halottak napja a katolikus.hu szerint a földön küzdő egyház ünnepélyes megemlékezése a tisztítótűzben szenvedő lelkekről. A halottakról való gondoskodás a vallástörténeti kutatások szerint ősidőktől fogva mindenütt megtalálható jelenség. A halottak ünnepe már az ókori Rómában is megjelent. A kereszténység történetében Szent Odiló clunyi apát 998-ban kezdeményezte, hogy miután mindenszentek ünnepén az egyház megemlékezik a mennyország szentjeiről, másnap az összes megholtról is emlékezzünk meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.