Halottak napjára készül az ország

Több ezren indulnak el a következő napokban, hogy emlékezzenek a temetőkben nyugvó szeretteikre. A rendőrség és a polgárőrség fokozott jelenléttel készül az ünnepekre, de arra kérik az embereket, maguk is tegyenek meg mindent saját és személyes tulajdonuk védelmében. Mindenszentek ünnepén és halottak napján a sírkertek közelében sok helyen változik a forgalomi és a parkolási rend.

Nagy Áron
2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október utolsó hétvégéjén és november első napjaiban sok százezer ember indul az emlékezés virágaival a temetőkbe. A Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) a halottak napja alkalmából már október 23-tól meghosszabbított nyitva tartással várja a látogatókat mind a tizenöt fővárosi temetőben. A sírkertek október 30-a és november 2-a között héttől este nyolc óráig látogathatók. November 3-tól visszaáll a megszokott rend. Temetőink közül október 30-án, 31-én, valamint november 1-jén csak a Fiumei úti Sírkertbe és az új köztemetőbe tudjuk valamennyi látogatónk számára biztosítani gépkocsival a behajtást – mondta lapunknak a BTI temetőigazgatója. Görgényi Attila ezért azt javasolta: ha tehetik, válasszák a tömegközlekedést a látogatók. A kegyeleti emlékezés napjaiban a BKV sűríti a járatait az érintett vonalakon október 30-án, október 31-én és november 1-jén (szombaton, vasárnap és hétfőn) 7.30 és 18.00 óra között. A nagyobb forgalmú köztemetőknél több rendkívüli járatot is forgalomba állít a BKV: a 28B villamos (Keleti pályaudvar–Izraelita temető), továbbá a 30B (Újpest-Központ–Megyer, Szondi utca), a 36A (Gubacsi út–Jahn Ferenc kórház), a 38B (Csepel, Szent Imre tér–Hárosi iskola), az 58A (Savoya park–Budafoki temető), a 68A (Kőbánya-Kispest–új köztemető) és a 218A (Árpád híd, Szentlélek tér–Óbuda autóbuszgarázs) jelzésű autóbusz segít eljutni céljukhoz az emlékezni vágyókat.
A fővároshoz hasonlóan az ország számos városában, településén változik a temetők nyitvatartási rendje. Többi között Debrecenben, Szegeden és Győrben is este nyolcig fogadják a látogatókat a sírkertek. Halottak napján és a megelőző hétvégén országszerte számítani lehet a temetők környékén forgalmirend-változásra, valamint a balesetek és a bűncselekmények elkerülése érdekében megnövekedett rendőri jelenlétre. A munkából rendszerint a helyi polgárőr szervezetek, valamint a kegyeleti helyek által foglalkoztatott biztonsági személyzet is kiveszi a részét.
A látogatók rohamára a virágárusok is felkészültek. Gyakorlott vásárlók pedig különböző internetes fórumokon osztják meg tapasztalataikat egymással. Ezek szerint a hideg őszies időben a krizantémfélék, illetve a szegfű és rózsa a legpraktikusabb választás, ezek ugyanis jól tűrik a hideget, ellenállnak az enyhe fagynak is, legfeljebb a színük változik kissé. Festett, színezett virágot vagy koszorút ugyanakkor azért nem ajánlanak senkinek, mivel a nedves időben nyomot hagyhatnak a síron, amit utána szinte képtelenség letakarítani. Az árak egészen változók: Újpalotán a temető közelében árusító idős asszonyoknál már egy-kétszáz forintért meg lehet venni szálját a vágott virágnak, míg a boltokban gyakran a dupláját is elkérik. Kisebb méretű, örökzöld koszorút már hatszáz forintért találtunk, de díszesebbek ezerötszáz-kétezer forintba kerülnek.
A kegyeleti ünnepnapok miatt vasárnap ünnepnapi, hétfőn pedig vasárnapi közlekedési rend lesz érvényben – tudta meg lapunk a MÁV-START Zrt. munkatársától. A kényelmesebb utazás érdekében a legnagyobb utasforgalmat lebonyolító vonalakon a vonatok több kocsival közlekednek. A vasúttársaság azt javasolja az utasainak, hogy a pénztárak előtti sorban állás elkerülése érdekében elővételben vásárolják meg a menet- és helyjegyeiket, valamint a regisztrációs jegyeiket, továbbá, hogy éljenek az internetes jegyvásárlás lehetőségével. A tavalyi évhez hasonlóan a rendőrség a polgárőrséggel együttműködve idén is segíti a közlekedőket a temetőknél, parkolók környékén és nagyobb közlekedési csomópontokon – olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság közleményében. A hatóságiak felhívják arra a figyelmet, hogy a parkolási rend több helyütt is megváltozhat, ezért arra kérik az embereket, kiemelten figyeljék a szolgálatot teljesítők jelzéseit, valamint a közlekedési és tájékoztató táblák útmutatásait. Gépjárművüket lehetőség szerint őrzött parkolókban, az esti órákban pedig jól kivilágított helyen hagyják. Táskáikat, értékeiket és okmányaikat pedig ne felejtsék kívülről látható helyen az utastérben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.