Harc az adóssággal

Hírösszefoglaló
2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor tegnap Párizsban Francois Fillon francia kormányfővel a 2011 első felében esedékes soros magyar uniós elnökség teendőiről egyeztetett. A közel egyórás megbeszélés után Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Orbán Viktor és Fillon egyetértett abban, hogy a világgazdasági kihívások és a jövő évi EU-költségvetés körül kialakult probléma következtében Magyarország nehéz időszakban veszi át az uniós elnökséget. A szóvivő elmondta, hogy a találkozón megfogalmazódott: ugyanakkor azért is lehet számítani Magyarország tekintetében sikeres elnökségre, mert semmilyen belpolitikai tényező nem befolyásolja azt negatívan. A megbeszélésen Szijjártó elmondása szerint szóba került Horvátország uniós csatlakozása is, amiről a tárgyalásokat Magyarország szeretné lezárni még a magyar elnökség idején, valamint Románia és Bulgária csatlakozásának kérdése a schengeni övezethez. Magyarország teljesen elkötelezett mindkét bővítés mellett.
Orbán Viktor tegnap két előadást is tartott Párizsban, elsősorban kormánya politikájáról. Hogy Magyarország támogatni tudja az Európai Unió és Oroszország között küszöbönálló nagy, történelmi kiegyezést, Közép-Európának speciális bánásmódot és garanciákat kell kapnia a következő években – mondta a Nemzetközi Kapcsolatok Francia Intézetében (IFRI). Orbán Viktor úgy vélte: annak ellenére, hogy e kiegyezés pontos időpontja még nem ismeretes, „az események logikája” ezen irányba mutat. Ebben a nagy történelmi folyamatban pedig Közép-Európának garanciákat kell kapnia, például az energiafüggetlenség, a katonai biztonság, a közlekedési infrastruktúra vagy a gazdasági átláthatóság tekintetében, mert – mint hangsúlyozta – a kiegyezésnek a térség nem lehet csupán elszenvedője.
– A legnagyobb gond, amivel egész Európához hasonlóan Magyarország is küszködik jelenleg, az eladósodottság, ezért minden erőnket az államadósság szintjének csökkentésére kell mozgósítanunk – ezt már az Angel Gurríával, a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet (OECD) főtitkárával elköltött munkaebédjét követően mondta Orbán Viktor. A kormányfő szerint politikájában a főtitkártól tavasszal Davosban kapott tanácsot követte mostanig. Arra a kérdésre ugyanis, hogy „mit lehet tenni abban a helyzetben, amikor megöröklünk egy olyan költségvetést, amelyben a számok nem felelnek meg a valóságnak, ugyanakkor olyan a nemzetközi helyzet, hogy a valós számok nyílt feltárása azonnali piaci összeomlást eredményezne”, Angel Gurría korábban azt válaszolta, hogy sokat kell dolgozni és keveset beszélni.
A miniszterelnök tegnap találkozott Bernard Accoyerrel, a francia nemzetgyűlés elnökével, és ma hivatalában fogadja Nicolas Sarkozy köztársasági elnök is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.