Hátul, vereségekre ítélve

2010. 11. 21. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap Franciaországban munkaszüneti nap volt – november 11., amikor 1918-ban véget ért az I. világháború, itt a fegyverszünet napja –, és számolni kellett azzal, hogy a párizsi vívó-vb-n délelőtt tíz óra után férfi tőrözőinknek sem lesz semmi dolga. Tudniillik azok a csapatok, amelyek nem jutnak be a legjobb 16-ba, helyosztót sem vívnak, és a világranglistán 18. magyar együttes (Berjozkin Anton, Bíró Péter, Gátai Róbert, Szabados Gábor) reggel a három hellyel előtte rangsorolt dél-afrikaival találkozott. Bíró rögtön ki is kapott 5-2-re, de miután Gátai 5-5-re hozta az asszóját, Berjozkin 8-1-re megnyerte a magáét, és ettől kezdve csak magyar győzelmek sorjáztak, ami 45-24-es végeredményhez vezetett. A nyolcaddöntőben a 2. kiemelt kínaiak ellen már nem volt esély (25-45), s pechünkre a folytatásban az alsó ágon is erős gárdát sikerült kifogni, az Egyesült Államokat. Az egyéni verseny egyik bronzérmesével és 5. helyezettjével felálló tengerentúliak – a mieink közül csupán Bíró volt a 32-ben – 45-30-ra nyerték meg az összecsapást, így maradt a 13. hely megszerzésének lehetősége. Amiből végül 14. lett, Egyiptomot 45-44-re legyőzték Berjozkinék, Izraeltől viszont 45-40-re kikaptak.
„A dél-afrikaiak ugyan előttünk álltak a rangsorban, de nem jobbak nálunk, csak éppen ők sokkal több Világkupa-versenyre tudnak elutazni, ahol aztán már a részvétellel is ranglistás pontot szereznek. Többek között mi a szerény anyagi lehetőségeink miatt is vagyunk hátul, s így vereségekre ítélve. A dél-afrikaiakon és az egyiptomiakon persze illett túljutnunk, s a végén talán az izraelieket is legyőzhettük volna, de a jól menedzselt amerikaiak erősebbek nálunk, a kínaiakról nem is beszélve. S ha mi nem tudunk elutazni versenyekre, akkor soha nem lesz esélyünk a felzárkózásra” – tárta szét a kezeit Solti Antal megbízott szövetségi kapitány, aki elárulta, hogy még szerdán, a női csapatverseny alatt a – később ezüstérmes – lengyelektől elszenvedett vereség után első felindulásában szűk körben bejelentette a lemondását, de később visszakozott. „Abban a pillanatban úgy gondoltam, hogy nincs értelme a munkámnak, a célkitűzést sem teljesítettük, mert a tőrszakág ígért egy érmet, ami nem lett meg, így tulajdonképpen megbuktam. Valójában azonban nem is lenne miről lemondanom, hiszen csak megbízott kapitány vagyok… A lányok amúgy az alsó ágon nagy szívvel küzdve megszerezték a kilencedik helyet, s ezt is látva, meg a rengeteg meglepetést, azt mondom, érdemes tovább folytatni velük a munkát, és harcolni értük” – nyilatkozta a szakvezető.
Az Európa-bajnok, ám most Párizsban gyengén vívó Varga Gabriella ellenben váltásra szánta el magát. Edzőjének, a volt szövetségi kapitány Bernát Zoltánnak megköszönte a munkát, és a jövőben Szelei Istvánnal kíván együtt dolgozni, akinek jelentős érdemei vannak abban, hogy kijutott az athéni és a pekingi olimpiára is. S kell-e mondani, Londonban is ott szeretne lenni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.