Hét spanyol, két holland

Munkatársunktól
2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július elején, a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság idején és helyszínén – Johannesburgban – dőlt el, hogy a sportág két komoly trófeáját, az 1956-ban a France Football folyóirat alapította Aranylabdát, valamint a nemzetközi szövetség (FIFA) 1991 óta az év legjobb játékosának átadott díját öszszevonják, amely ettől az évtől a FIFA-aranylabda nevet viseli. Az ennek elnyerésére esélyes labdarúgók számát tegnap a FIFA 23-ra – éppen egy válogatott keretnyire – csökkentette. Heten maradtak a 2008-as Eb után a nyáron vb-címet szerzett spanyolok közül, az ezüstérmes hollandoktól viszont csak ketten, köztük az Internazionalével BL-t, olasz bajnokságot és kupát nyert, így esélyesnek számító Wesley Sneijder. A vb-dobogó alján végzett németektől öten, a már a negyeddöntőben kiesett braziloktól hárman is ott vannak a jelöltek között. Az utóbbi évek elsői közül Kaká (2007) ezúttal nincs a listán, Cristiano Ronaldo (2008) és Lionel Messi (2009) viszont igen, bár csekély esélyekkel.
Az újabb szűkítésre – amely után már csak egy trió marad – decemberben kerül sor, a győztes kilétére hivatalosan január 10-én derül fény a FIFA zürichi gáláján (ahol többek között átadják a legszebb gólt szerzőnek járó Puskás-díjat is). Az eredeti Aranylabdára újságírók, a nemzetközi szövetség elismerésére a szövetségi és válogatott csapatkapitányok szavazhattak, ezúttal ötvözik a két voksolási módszert. Most először az edzők is FIFA-elismerésben részesülnek, közülük az Interrel mindent megnyert, majd Madridba szerződött José Mourinho, illetve a spanyol nemzeti gárdát világbajnoki címre vezetett Vicente del Bosque kerülhet leginkább az élre.

Jelöltek. Játékosok (23): Xabi Alonso, Iker Casillas, David Villa, Xavi, Cesc Fabregas, Carles Puyol, Andrés Iniesta (spanyolok), Bastian Schweinsteiger, Miroslav Klose, Philipp Lahm, Thomas Müller, Mesut Özil (németek), Júlio César, Maicon, Daniel Alves (brazil), Wesley Sneijder, Arjen Robben (holland), Diego Forlán (uruguayi), Lionel Messi (argentin), Cristiano Ronaldo (portugál), Didier Drogba (elefántcsontparti), Samuel Eto’o (kameruni), Asamoah Gyan (ghánai). Edzők (10): Vicente del Bosque (spanyol, spanyol válogatott), Bert van Marwijk (holland, válogatott), Joachim Löw (német, válogatott), Oscar Tabarez (uruguayi, válogatott), José Mourinho (portugál, Internazionale/Real Madrid), Louis van Gaal (holland, Bayern München), Josep Guardiola (spanyol, Barcelona), Sir Alex Ferguson (skót, Manchester United), Carlo Ancelotti (olasz, Chelsea), Arsene Wenger (francia, Arsenal).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.