Horvát energiakapocs

2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európa energiabiztonsága szempontjából is rendkívül fontosak a Magyarország és Horvátország közötti energetikai megállapodások, amelyeket a közeljövőben alá fognak írni, mondta Martonyi János magyar külügyminiszter horvát kollégájával folytatott megbeszélését követően. A magyar diplomácia vezetője modellértékűnek nevezte az együttműködést Horvátországgal, és kijelentette, hazánk most és az előttünk álló EU-elnökségi fél évben is mindent megtesz, hogy a horvát csatlakozási tárgyalások mielőbb lezáruljanak. Előzetes időpontot nem tudott mondani, de bizakodik, hogy ez a mi uniós elnökségünk idején megtörténhet.
Gordan Jandrokovic hangsúlyozta: Magyarország annak idején sokat tett országának NATO-csatlakozásáért, és örül annak, hogy a csatlakozási tárgyalásaik végső szakaszában ismét számíthatnak Budapest segítségére. Hozzátette, csatlakozási tárgyalásaik némileg bonyolultabbak, mint a korábbi tagjelöltek esetében.
Martonyi János rámutatott, horvát kollégájával most nem tudták érinteni a Nyugat-Balkán stabilizációjának ügyét vagy a transzatlanti együttműködés témáját, de rendszeresek a találkozók az ország vezetői között, így ezekről is szót ejtenek a közeljövőben. Mindkét külügyminiszter kiemelte az átadás előtt álló gázkonnektor fontosságát a leendő energetikai együttműködésben. Martonyi és Jandrokovic tegnap aláírt egy megállapodást, amelynek értelmében a jövőben hazánk moldovai nagykövetségén folyik majd a horvát vízumkiadás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.