Hunvald hézagosan emlékszik

Strasbourgban magyarázkodna az ellene folytatott, és nemsokára vádemeléssel záródó büntetőeljárásról Hunvald György. A volt erzsébetvárosi szocialista polgármester a Népszavában a terhére rótt ingatlanpanama lassan elgyengülő vádjáról értekezett, és azt állította, hogy ártatlan. A bukott politikus szavait cáfolják a nyomozás lezárásaként ismertetett bizonyítékok, az új önkormányzat pedig megtette a jogi lépéseket a kárigényük érvényesítése érdekében.

Swendt Pál
2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Terézváros csődjét készíthették elő Verókék. Egyelőre nem találjuk azokat a teljesítési igazolásokat, amelyek alapján havonta milliókat fizetett ki Terézváros előző vezetése tanácsadás címén – közölte lapunkkal Hassay Zsófia (Fidesz–KDNP) polgármester, aki hozzátette, a minap 500 millió forintos hitelt kellett felvenniük, mivel a bérfizetések kerültek veszélybe. Az elkótyavetyélt Andrássy úti paloták korábbi eladásai, a bírósági semmissé nyilvánítások, majd várható kártérítések miatt csődbe vihetik a kerületet – mondta.


Visszagondolva nem látok semmit, amit meg kellene bánnom. Meghozott döntéseink helyesek voltak, a nyomozati iratok pedig megerősítették, kétséges, hogy mi alapján vettek őrizetbe, mi alapján tartóztattak le és mi alapján közölték velem a gyanúsításokat. Egyebek mellett erről beszélt a Népszavának a húsz hónapja előzetes letartóztatásban lévő Hunvald György, aki a lapnak adott interjúban jelentette be, hogy a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul az őt ért jogsértések miatt. – A kerületi fideszes vezetőknek amúgy azt kívánom, legyenek sikeresek, mert az a mérce, amit mi feltettünk – fűzte hozzá Hunvald György. A bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó csalással, többrendbeli hűtlen kezeléssel és hivatali visszaéléssel gyanúsított egykori MSZP-s politikus csak hézagosan emlékezett a terhére rótt ügyekre, és nem ejtett szót a gyanús lakáskiutalásokról és tanácsadói szerződésekről, pedig az eljárás irataiból kiderül: egy szerződésről maga is elismerte, hogy az fiktív volt.
A volt polgármester azt is állította, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) eddig már egy sor gyanúsítást visszavont. Az iratok alapján azonban ez az ügyben szereplő tizenöt ingatlan közül egynek az esetében fordult elő. Ez az úgynevezett részmegszüntető határozat úgy született, hogy csalás nem volt bizonyítható, csak vesztegetés, amelyet a gyanú szerint nem ő, hanem bizalmasa, Gál György, a kerületi gazdasági bizottság akkori SZDSZ-es elnöke követett el.
Hunvald nem szólt a lapnak moldáv kapcsolatrendszeréről. Ezzel összefüggésben a vesztegetés gyanúja azért változott hivatali visszaélésre, mert az ügyészeknek nem sikerült bizonyítani, hogy az ügyben felbukkant két vállalkozói csoport közül melyiktől kapott pénzt a polgármester egyes ügyletek lebonyolítására. A volt MSZP-s politikus azt mondta, a vád szép lassan elgyengül, ezzel szemben a nyomozás dokumentumai azt bizonyítják, hogy az eljárásban újabb és újabb bűncselekmények merültek fel, amelyek elkövetésével éppen őt gyanúsították meg.
Vattamány Zsolt, Erzsébetváros fideszes polgármestere és a büntetőeljárásban immár hivatalosan is sértett önkormányzatot képviselő ügyvéd e hét szerdán tekinthetett be a Hunvald-ügy 46 ezer oldalt kitevő irataiba – tudta meg lapunk. A polgármester, aki már a megválasztása utáni napokban jelezte a KNYF-nek, hogy polgárjogi kárigényt jelentenek be a bűncselekményekkel okozott veszteségek miatt, kérdésünkre határozottan cáfolta elődjének állításait. Az MSZP-s politikus azt is hangoztatta, hogy ingtalanügyletekkel az önkormányzat jelentős haszonra tett szert. – A lezárt nyomozás adatai szerint a VII. kerület kára legalább 642 millió forint, valamint annak járulékai. Hunvald jelezte, hogy kártérítési pert fontolgat a magyar állam ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.