Hunvald tudta, lehallgatják

Hihetetlenül magabiztos volt a 2009. februári letartóztatása előtti egy évben is Hunvald György, Erzsébetváros korábbi MSZP-s polgármestere, akit 24 társával együtt különösen jelentős kárt okozó csalással és más bűncselekményekkel vádolt meg az ügyészség – derült ki a lapunk birtokába került nyomozati iratokból, a lehallgatott telefonbeszélgetésekből. Hunvald párton belüli leszámolást sejtett az akkor már zajló nyomozás mögött.

2010. 11. 24. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsikálás

Hunvald György (hívó):
– Van néhány nagyon érdekes dolog egyébként.
Zoltai Gusztáv (hívott):
– Igen?
Hunvald: – Én nem tudom, az ügyészségen vannak nagyon rám szállva.
Zoltai G.: – Terád?
Hunvald: – Igen, igen…
Zoltai G.: – De nem a, nem a Tordai-ügy miatt?
Hunvald: – Nem a Tordai-ügy miatt! Nekem mondták, hogy politikai, de nem értem, hogy mitől politikai! Mert nem csinálok…
Zoltai G.: – Utánanézzünk?
Hunvald: – Nézzetek már utána, hogy mi a (van?)! De ez a Központi Nyomozó Főügyészség!
Zoltai G.: – Jó!
Hunvald: – Ott el kéne sikálni, mert egyszerűen nem lehet normálisan hogyhívjákolni.
Zoltai G.: – Jó! Odafigyelek! Megnézetem! Jó?
Hunvald: – Jó! Oké!

Ellenségek a pártból

Hívó: Hunvald György
Hívott: Máriási Károly
Hunvald: – Igen. Van egy információm, hogy ez a rohadék Hagyó, ez most nagyon nekem akar jönni, ő, mert nála borul össze minden a fővárosban, és nem akarja, hogy legyen bárki, aki erősebb PR-ban, vagy bármi nála. Hát, er-, erre számítottam egyébként.
Máriási K.: – Ühüm.
H.: – És mivel a Gyula szép lassan kezd kiesni, egyedül én vagyok, aki neki veszélyes dolog lehet.
M.: – Hm. Hát, igen.
H.: – Ez is benne lehet egyébként, hogy miért érdeklődnek ennyire ezek a fiúk. Tudod!

Hívó: Gál György
Hívott: Hunvald György
Gál: – Háát! Lövési van, de nagyon!
Hunvald: – Micsoda?
G.: – Lö-, kilövési van, de nagyon!
H.: – Kire? Ja, rám?
G.: – Aha!
H.: – Ne hülyéskedjél!
G.: – De nagyon! Kéne beszélgetned a nagy, nagy főnökkel, ilyen négyszemköztin.
H.: – A legnagyobbal?
G.: – Igen!
H.: – De nem onnan van?
G.: – Tessék?
H.: – Nem onnan van?
G.: – Azért kéne vele beszélgetned!
H.: – Aha. Jó!

Hívó: Weinek Leonárd
Hívott: Hunvald György
Weinek: – Aha. Jó! A másik meg, hogy a beszéltem most a Gyurival, a, a Gál Gyurival, és mondja, hogy ti már írtatok egy levelet a, a Szilvásynak, vagy írtok.
Hunvald: – Nem, még nem írtuk meg. Még nem írtuk meg.
W.: – Ha netán megvan, az nekem, én nagyon örülnék, ha azt megnézhetnénk, mert szívesen írok én is. Csakhogy akkor legyen ötlet, hogy ezt jogilag hogy lehet közelíteni, meg ilyesmi.
H.: – Jó, egyelőre még nem küldtem el.
W.: – Aha. Aha.
H.: – Mert még filózok rajta, hogy elmenjen, vagy ne menjen el.
W.: – Hát, igen, mert mondjuk azért érzékeny, de, me-, gondolom, hogy elsősorban nem minket akarnak, nem t’om, hallgatgatni.
H.: – Ebben én nem vagyok biztos!
W.: – Nem vagy biztos?
H.: – Nem!
W.: – De mér pont minket akarnának hallgatni?
H.: – Ö, figyelj, abban az időszakban, amikor, amikor ellenzékben leszünk, akkor a párton belül kell a legkevesebb erős ember.


Csaknem egy évvel őrizetbe vétele előtt tudta Hunvald György, hogy lehallgatják. Két évvel ezelőtti – titkos adatszerzés során keletkezett, mára nyílttá tett – telefonbeszélgetései szó szerinti leiratai szerint a Gyurcsány-korszakban is nagypolitikai ambíciókat, de legalább főpolgármesteri terveket dédelgető Hunvald utalt az akkor már érlelődő BKV-s botrányra. Feltételezte, hogy a szocialista párton belülről eredhet az ő lehallgatása: 2008. május 7-én Máriási Károllyal, jogi tanácsadójával egyebek mellett azt közölte: „van egy információm, hogy ez a rohadék Hagyó, ez most nagyon nekem akar jönni, mert őnála borul össze minden a fővárosban, és nem akarja, hogy legyen bárki, aki erősebb PR-ban, vagy bármi nála”. SZDSZ-es társa, Gál György, akivel gyakran beszélt, az egyik alkalommal, júniusban konkrétan figyelmeztette: „Lövési van, de nagyon!… Kéne beszélgetned a nagy, a nagyfőnökkel, ilyen négyszemköztin”. Amikor Hunvald visszakérdezett, hogy a „legnagyobbal”, akkor azt Gál megerősítette.
*
Weinek Leonárd még az év áprilisában hívta fel, hogy tudja: levelet írnának az ügyben Szilvásy György titokminiszternek. Zugló akkori és akkor még szabad demokrata polgármestere pedig felajánlotta az ügyben a segítségét. Weineket korábban Gyurcsány Ferenc embereként emlegették, de a 2009-es bukással szinte egy időben az SZDSZ-ből is távozott. Hunvald válaszában arról is említést tett, hogy ha „lenne egy Toller a pártban, akkor már egy éve nem ezt csinálná Gyurcsány és Szilvásy”.
Elképesztő az a beszélgetés is, amelyet Zoltai Gusztávval, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ügyvezető igazgatójával folytatott Hunvald György. Az egykori polgármester panaszkodott az ügyészség nyomozására, Zoltai segítséget ígért, Hunvald pedig még kontrázott is, hogy az ügyet el kellene sikálni.
Más telefonlehallgatások során a szocialista politikus azt is kifejtette, hogy milyen „k…va nehéz a polgármesterek élete”. Példának többek között azokat a nyomozásban szereplő lakóházakat hozta fel, amelyeket még nem tudtak eladni, és számos esetben vázolta beszélgetőpartnereinek, hogy „minden le van vajazva”.
Szintén sokatmondó részlet, amikor Hunvald György a kerületi polgármesteri hivatal egyik alkalmazottjával, barátnőjével beszélgetve azt ecseteli, hogy majd amikor egyszer miniszterelnök lesz, mindenkit kicsinál, aki lehallgatta őt. – Szemet szemért, fogat fogért, ez az én elvem – fűzte hozzá Erzsébetváros akkori vezetője. Van olyan párbeszéd, amikor kifejezetten a nyomozóknak „üzent”, és egyszer azt is kifejtette, hogy aki vele szembeszáll, azt autógumik között a tajgára fogja elvitetni, dolgoztatni vagy „medveeledelnek”. Mint ismeretes, a jelenleg is rács mögött lévő szocialista politikust három bűncselekményi körben is vádolják, a legjelentősebb az ingatlanpanamaként elhíresült büntetőeljárás, amelyben elsősorban Gál Györgygyel, az ugyancsak előzetes letartóztatását töltő egykori SZDSZ-es frakcióvezetővel és gazdasági bizottsági elnökkel a vádirat szerint több mint 640 millió forintos kárt okoztak a VII. kerületi önkormányzatnak.
Az ingatlanpanamaként elhíresült ügyben összesen 17, a bűncselekmények elkövetésekor a VII. kerület tulajdonában állt ingatlanok értékesítése szerepel. Gál ingatlanonként 20 és 30 millió forint közötti vesztegetési pénzt kért. A vevőnek feltüntetett társaságokba a vádirat szerint a valódi tulajdonosok a strómanjaikat helyezték el. Az ingatlanok vételáráról Gál György hamis értékbecsléseket készíttetett, és erre hivatkozva Hunvald támogatásával a képviselő-testület tagjainak többségét tévedésbe ejtette. Mindeközben a „vevők”, az önkormányzati vezetők tudtával, tőkeerős külföldi befektetőkkel tárgyaltak, majd offshore cégeiken keresztül, jelentős haszonnal továbbértékesítették az ingatlanokat. A külföldiek az önkormányzatnak is készek lettek volna a lényegesen magasabb vételárat megfizetni. Gál György az eljárás adatai szerint hét ingatlan értékesítésével 603 millió forint kárt okozott, és további három ingatlan esetében 1,7 milliárdos károkozást kísérelt meg. Több ügyletnél „csak” vesztegetés történt: az SZDSZ-es 2003-ban és 2004-ben összesen 366 millió forint vesztegetési pénzt kért és kapott.
Hunvalddal szembeni vád az önkormányzatiingatlan-értékesítésekkel összefüggésben: hivatalos személy által fontosabb ügyekben kötelességszegéssel, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, folytatólagosan elkövetett vesztegetés, különösen jelentős kárt okozó csalás.
Az összesen huszonöt terheltet felvonultató ügyben mások mellett vádat emeltek Kardos Péter, az önkormányzat pénzügyi bizottságának volt szabad demokrata elnöke, egy, az ingatlanügyletekben eljárt értékbecslő, több vállalkozó és „strómanjaik”, valamint Hunvald két külföldi állampolgárságú barátja és Gál volt hölgyismerőse ellen is. Utóbbiak közül többen is kedvezményesen megvehető önkormányzati lakást kaptak. A vádlottak között van Szabó Zoltán volt MSZP-s országgyűlési képviselő, a VII. kerületi önkormányzat korábbi jegyzője és az erzsébetvárosi közterület-felügyelet igazgatója is. Szabó egyébként szintén volt polgármester, nevéhez itt a közpénzen telefonálás és az autójára tett kerékbilincs-levetetés fűződik.
Hunvaldék fiktív tanácsadói szerződésekkel, illetve munkaszerződésekkel további több tíz milliós károkat okozhattak. A büntetőeljárásban a nyomozó hatóságok által folytatott titkos, de a vádemeléssel nyílttá tett adatszerzés „eredményéről”, a vádiratban szereplő bűncselekmények elkövetésének részleteiről lapunk hamarosan további részleteket közöl.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.