Húsz esztendeje indult a taxisblokád

Joó István
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsz esztendeje kezdődött hazánkban az a négynapos taxisblokád, amely elsöpréssel fenyegette az első szabadon választott kormányt, sőt a visszarendeződés veszélyét is előidézte. A felszínen az okozta a taxisok, magánfuvarozók országos akcióját a közúti közlekedés teljes megbénítására, hogy az Antall-kormány váratlanul jelentette be a 65 százalékos benzináremelést. Erre hivatkozva a taxisok 1990. október 25-én, csütörtök este lezárták a főváros hídjait; egyetlen híd maradt szabadon, az SZDSZ Mérleg utcai központjához vezető Lánchíd. Másnapra Budapestről kiindulva fokozatosan blokád alá kerültek az ország főútjai, nagyvárosai. Az idejében be nem jelentett, törvénytelen blokád 27-én, szombaton tetőzött. Ugyanez volt a fordulat napja is: a Magyar Demokrata Fórum és ifjúsági szervezete délutánra tízezres ellentüntetést szervezett. Miután kiderült, hogy a lakosság jelentékeny része felismerte és elutasította a választásokon vesztes politikai erők, mindenekelőtt a szabad demokraták kormánybuktatási kísérletét, a fuvarozók érdekegyeztetői 28-án kiegyeztek a kormánnyal. A régi kormánypárti MDF sok prominensét tömörítő Nemzeti Fórum Kölcsey Körének minapi konferenciáján általános volt az a vélemény: a titkosszolgálatok keze is benne volt a „katonailag tervezett”, „államcsínnyel felérő” taxisblokádban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.