Igazolták Ceausescu sírhelyét

Egy 21 éves rejtély lezárásaként DNS-vizsgálat igazolta Nicolae Ceausescunak és feleségének pontos sírhelyét.

2010. 11. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljességgel bizonyos, hogy Nicolae Ceausescu és felesége, Elena nyugszik abban a bukaresti sírhantban, amelybe 1989-ben temették a diktátor házaspárt – öszszegezte vizsgálatának eredményét a romániai törvényszéki orvostani intézet. Az országot negyed évszázadon át irányító kommunista vezető hamvainak pontos holléte gyakorlatilag azóta foglalkoztatja a közvéleményt, hogy 1989 karácsonyán egy rögtönítélő bíróság verdiktje nyomán kivégezték, majd titokban elhantolták Ceausescut és a rezsim működtetésében ugyancsak részt vevő feleségét.
A diktátor házaspár gyermekei – elsősorban az időközben elhunyt Zoe – több mint egy évtizedes pereskedés után idén júliusban kiharcolták szüleik földi maradványainak exhumálását, és a még életben lévő Ceausescu örökös, Valentin, valamint apja DNS-mintáinak öszszehasonlítása nyomán bebizonyosodott, hogy a Ghencea temetőben valóban Ceausescuék földi maradványait rejti a megjelölt sírhely. Valentin korábban nem zárta ki, hogy egyházi szertartás szerint újratemetteti szüleit. Eközben tegnap Bukarestben eltemették Mihai Chitac volt tábornokot, belügyminisztert, aki Ceausescu jobbkezeként 1989-ben a forradalmárokba lövetett Bukarestben és Temesváron, emiatt 2008-ban 15 évi szabadságvesztésre ítélték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.