Ingyenes tankönyv, újranyitó kis iskolák

A baloldali kormányok által tett betartatlan ígéretek után várhatóan valóban térítésmentes lesz a tankönyv minden általános iskolás gyermeknek.

Munkatársunktól
2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalábbis a lapunk birtokába került készülő közoktatási törvény koncepciója ezt tartalmazza. Eszerint újranyitnának a kis iskolák is, és mindenhol lenne óvoda. Úgy tervezik, hogy az összes olyan településen, ahol azt legalább nyolc óvodás-, illetve iskoláskorú gyerek családja igényli, működnie kell óvodai csoportnak és tagiskolának. Változna a tankötelezettség időtartama, csak 17 éves korig köteleznének tanulásra, az óvodai ellátást pedig legkésőbb a hetedik születésnapot követő augusztus 31-ig engedélyeznék, utána mindenképpen meg kellene kezdeni az iskolát.
Lényeges változásokra készülhetnek a felsőoktatásban is. A lapunkban tegnap ismertetett felsőoktatási törvény koncepciójának további részletei alapján megszüntetnék az alapítványi és a magán felsőoktatási intézmények költségvetési támogatását. A kifutó évfolyamok még megkapnák ezt a forrást, de az új belépők után már nem fizetne az állam. Nagyon gyenge teljesítménnyel a költségtérítéses szakokra sem lehetne bekerülni, a szociális ösztöndíjak folyósítását pedig teljesítményhez kötnék. Ezzel kapcsolatban szemeszterenként 15 kredit megszerzéséhez kötnék a szociális juttatás kifizetését. A tervek szerint az egyetemről való „kirúgás” örökre szólna.
Bővebben a 4. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.