Interpellációk a legfőbb ügyészhez

Kovács Tamás legfőbb ügyészt interpellálta tegnap a parlamentben Molnár Csaba (MSZP) és Szilágyi György (Jobbik) is.  Lendvai Ildikót (MSZP) a fideszes képviselők erkölcse és pénze érdekelte.

Vona Adrienn
2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyenlő mércével mér az ügyészség? címmel kérdezte tegnap a legfőbb ügyészt Molnár Csaba szocialista politikus. Kifejtette, a sukorói beruházás kapcsán már többször felmerült, hogy a kaszinóprojekt ügyét egyesek jogtalanul minősítették kiemelt beruházássá. Molnár utalt arra, a feljelentők korábban azzal érveltek, nem lehetett volna a beruházást nemzetgazdaságilag kiemeltté nyilvánítani, mert ennek nem voltak meg a feltételei. Szerinte ha a Btk.-ban is szereplő hivatali visszaélést a sukorói ügyben vizsgálni kell, akkor a 98 százalékos különadóra vonatkozó indítványt benyújtó képviselők esetében is indokolt lenne ugyanez. Hangsúlyozta: egy bűncselekmény megállapításának alapja a jogellenesség. Magyarázatul hozzátette: a végkielégítések meghatározott részét terhelő 98 százalékos különadó esetében felmerülhet a hivatali visszaélés gyanúja, mivel az Alkotmánybíróság egyszer már kimondta ezen teher alkotmányellenességét, mégis újra benyújtották a törvényt.
Kovács Tamás válaszában kifejtette: a sukorói beruházás ügyében a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást folytat, de erről nem adhat felvilágosítást. A különadó kapcsán pedig kifejtette, az országgyűlési képviselők leadott szavazata és a parlamenti munka nem tartozik az ügyészség hatáskörébe.
Kovács Tamást kérdezte Szilágyi György (Jobbik) képviselő is. Felszólalásában az 1956-os szabadságharc utáni megtorlásokról és koncepciós perekről beszélt. Hangsúlyozta, a Fidesz-kormány elszámoltatást ígért, azonban Biszku Béla, aki az akkori erőszakszervezet irányítója volt, mégsem vonható ma felelősségre. Szilágyi kifejtette, szerinte emberiesség elleni bűncselekmények esetén az ügyészségnek hivatalból kellene eljárást indítania. Kovács Tamás válaszában leszögezte, a már elévült bűncselekmények büntethetősége alkotmányellenességet szülne.
Lendvai Ildikó (MSZP) azonnali kérdést tett fel, amiben a jó erkölcsöt feszegette. A politikus arra volt kíváncsi, hogy a Fidesz tagjai közül kik fizették már be a különadót. – Miért minket kérdez, amikor az MSZP az elmúlt években a korrupció mocsarába süllyedt és nokiás dobozokban szállította a pénzeket? – kérdezett vissza Navracsics Tibor (Fidesz) miniszterelnök-helyettes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.