Iránytű

Iránytű rovatunkban hétről hétre a tágabb közélet ügyei iránt érdeklődő olvasóinknak nyújtunk – már csak terjedelmi okokból is önkényes – válogatást azokból a jövő heti programokból, amelyek megítélésünk szerint hozzájárulhatnak jelenünk és közelmúltunk megértéséhez.

Pethő Tibor
2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Október 30.
Szabadegyetem az életről a tudomány és az istenhit egységében. A mostani találkozón Kellermayer Miklós biológus beszél A „halálcivilizációból” a gyógyítás új világrendjébe címmel.
Helyszín: kispesti Jézus szíve templom (1196 Budapest, Áchim András u. 78.).
Időpont: 18 óra

November 1.
Liszt-ősbemutató. A 2011. évi nemzetközi Liszt-év előfutáraként Liszt Ferenc Esztergomi miséje Vatikáni változatának ősbemutatóját november 10-én tartják a római Szent Péter-székesegyházban. A nemzetközi összefogással létrehozott bemutatón négy magyar vegyes kar is közreműködik, az esemény magyarországi koordinátora és dirigense Virágh András Liszt-díjas orgonaművész-karnagy. A vatikáni ősbemutató zenei anyagát Budapesten is meghallgathatják az érdeklődők mindenszentek napján.
Helyszín: budapest-belvárosi főplébániatemplom (1056 Budapest, Március 15. tér).
Időpont: 19.30

November 2.
Ady Endre költészete. Rászlai Tibor eszmetörténész minden novemberi kedden Ady Endréről tart előadást. Az első címe: Ady és a filozófia.
Helyszín: Erdélyi Magyarok Egyesülete (1056 Budapest, Molnár utca 5.).
Időpont: 17 óra

November 3.
Világhírű magyarok Veszprémben. A Veszprémi Akadémiai Bizottság beszélgetéssorozatának első vendége Buzánszky Jenő negyvenkilencszeres válogatott labdarúgó, az Aranycsapat hátvédje, edző, sportvezető.
Helyszín: az MTA Veszprémi Akadémiai Bizottságának székháza (Veszprém, Vár utca 37.).
Időpont: 17.30

Az életvezetés etikája. Papp Miklós görög katolikus lelkész, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola morálteológia tanszékének vezetője A stratégikus életvezetés: a nagy döntések végigvitelének módja, a célnak megfelelő életstílus címmel tart előadást.
Helyszín: a belvárosi ferences templom Szent Ferenc-terme (1052 Budapest, Ferenciek tere 9.).
Időpont: 18 óra

Az E számokról az élelmiszer-technológus szemével. Az élelmiszer-adalékanyagok jelölésére használt E számrendszer napjainkban számos félreértés, téves információ forrásává vált annak ellenére, hogy a létrehozók eredetileg a fogyasztók jobb tájékoztatását kívánták elérni vele. Horváthné dr. Almássy Katalin, az SZTE Mérnöki Kar Élelmiszer-mérnöki Intézetének tanára előadásában összefoglalja az E számrendszer történetét, szerkezetét, röviden elemzi az E anyagok élelmiszer-technológiai és táplálkozásbiológiai jelentőségét, hatásait, valamint használatuk és jelölésük szabályait.
Helyszín: Szegedi Tudományegyetem, József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10.).
Időpont: 18 óra
Környezeti nevelési kerekasztal. Környezeti gondjaink kezelésében, az újabbak megelőzésében, a fenntartható jövő megalapozásában az egyik legjelentősebb tényező a környezeti nevelés. A húszéves Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület évfordulós sorozatában környezeti nevelési kerekasztalt tart a téma tárgyalására.
Helyszín: Klauzál Gábor Művelődési Központ (1222 Budapest, Nagytétényi út 31–33.).
Időpont: 18 óra

Kőkori csillagászati emlékek Írországban. A kőkori embert sokszor primitív lényként tartják számon, tévesen. Kőszerszámaival napjainkban is élvezhető mintázatot rajzolt a kövekbe, amelyek egyértelmű csillagászati utalásokat tartalmaznak. A neolitikum civilizációja képes volt olyan építmények létrehozására 5000 évvel ezelőtt, amelyek máig vízzáróak, és belsejüket a napsugár – szándékaiknak megfelelően – csak kitüntetett alkalmakkor látogatja. Kolláth Zoltán tudományos tanácsadó (MTA Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete) előadásán a résztvevők képzeletben és képek segítségével ellátogathatnak az Írországban található Newgrange-be és Kowthba. A belépő felnőtteknek 400, diákoknak 200 forint.
Helyszín: Pécsi Kulturális Központ, dominikánus ház (Pécs, Színház tér 2.).
Időpont: 18 óra

November 4.
Kiadói metropolisok. Németország irodalmi életének egyik fontos központja a Literarisches Colloquium, Berlin. A központ legfontosabb céljának tartja, hogy bemutassa a kortárs német irodalmat a világ nagy kiadói székhelyein. Kiadói metropolisok nevet viselő projektjük – a Goethe Intézettel együttműködve – most Budapestre hoz el hat izgalmas mai szerzőt. A változatos helyszíneken zajló felolvasások mellett Az új és a régi életről címmel pódiumbeszélgetésen vesznek részt a vendégek: Marcel Beyer, Léda Forgó, Katharina Hacker, Judith Kuckart, Lutz Seiler és Jan Wagner írók. Moderátor: Thomas Geiger (Literarisches Colloquium, Berlin).
Helyszín: Goethe Intézet (1092 Budapest, Ráday u. 58.).
Időpont: 18 óra

Szülők és gyermekek. Mesterkurzus… az élet dolgai – Mit akarjunk egymástól? címmel tart előadást Szombathelyen Vekerdy Tamás gyermek-szakpszichológus. Az előadást beszélgetés követi.
Helyszín: Vas Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (Szombathely, Ady tér 5.).
Időpont: 19 óra

November 5.
Konferencia az olvasási szokásokról. Tizedik alkalommal rendezik meg Győrben a könyvek, az olvasás, az irodalom őszi ünnepét, a könyvszalont. A három nap alatt (november 5–7.) könyvbemutatók, előadóestek, ankétok, koncertek, bábszínházi előadások, kiállítások várják az érdeklődőket. Az eseményhez Az olvasás védelmében – Kedv, remények, minták címmel konferencia is kapcsolódik, amelyen felszólal többek között Péterfi Rita szociológus (Nemzetközi tapasztalatok az olvasásfejlesztésben), Nagy Attila szociológus (Az olvasáspolitika mozgástere – Tények és célkitűzések), Tóth Máté és Németh Márton könyvtárosok (Mit tudnak a skandinávok? Dánia, Norvégia, Svédország: olvasásfejlesztés), illetve Nádor Ildikó könyvtáros (Az olvasás védelmében). Részletes információk a gyoriszalon.hu/hetnap/2010/szalonprogram2010.pdf oldalon találhatók.
Helyszín: Győri Nemzeti Színház (Győr, Czuczor Gergely utca 7.).
Időpont: 9 óra

Emlékezés boldog Apor Vilmosra. A vértanú püspök halálának 65. évfordulója évében ünnepi ülést tart az Apor Vilmos-emlékbizottság. Megnyitót mond Brückner Ákos ciszterci pap, az emlékbizottság elnöke, majd Soós Viktor Attila történész (Boldog Apor Vilmos, az üldözöttek megmentője) és Ligeti Anna Mária egyetemi hallgató (Gondolataim Apor Vilmosról) tart előadást. A zenével és versekkel kísért ülést 18 órakor szentmise követi a budai ciszterci Szent Imre-plébániatemplomban.
Helyszín: Szent Margit Gimnázium Apor-terme (1114 Budapest, Villányi út 5–7.).
Időpont: 16 óra

Mi veszett el Trianonban? Majdán János történész, a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem docense Trianon hatása Magyarország vasúthálózatára címmel tart előadást Tapolcán.
Helyszín: Tamási Áron Művelődési Központ (Tapolca, Kisfaludy utca 2–6.).
Időpont: 18 óra

Trianoni menyecske. A győri könyvszalon alkalmával Margittai Gábor irodalomtörténésszel, a Magyar Nemzet Magazin szerkesztőjével legújabb, Trianoni menyecske című kötetéről beszélget Ambrus Lajos író. A mű 2005-től napjainkig mutatja be örökségünket riportokban, interjúkban, útirajzokban, esszében, táj- és szociofotók segítségével: Isonzótól Becskerekig, a „szlovák” Tokajtól a cipszerek hazájáig, a Mócvidéktől az Úz völgyéig, az Őrvidéktől Rusztig a négy égtájat.
Helyszín: Győri Nemzeti Színház pódiumszínpada (Győr, Czuczor Gergely utca 7.).
Időpont: 14 óra

November 6.
A Szilády Áron Társaság konferenciája. A konferencián előadást tart Romsics Ignác akadémikus A kiskunhalasi Csonka Mihály visszaemlékezése címmel, Jelenits István piarista szerzetes Sík Sándor és Radnóti Miklós irodalmi kapcsolatát elemzi. Palásti Károly, a kiskunhalasi Bibó István Gimnázium tanára Gróf Széchenyi István egy történelemtanár szemével című értekezését mutatja be.
Helyszín: Szilády Áron Gimnázium (Kiskunhalas, Kossuth u. 14.).
Időpont: 10 óra


Ha van tudomása a rovatba illő előadásról vagy rendezvényről, kérjük, az [email protected] e-mail címen vagy az (1) 476 2173-as telefonszámon ossza meg velünk.
Összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.