Ismét csúszik az ítélet

Csibra Tibor
2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hirdet ítéletet a Fővárosi Bíróság a jövő héten a fekete seregként ismert bűnszervezet perében, a testület tegnapi döntésével december közepére napolta el a határozathozatalt. Vaskuti András tanácsa a nyár kezdete óta hallgatja a negyven vádlott utolsó szó jogán tett nyilatkozatait. A bíró tegnap jelezte, hogy két terheltnek még van mondanivalója az ügyekben, vélhetőleg ez lehet az újabb, többhetes csúszás oka. A társaság büntetőpere 2007 márciusában kezdődött, a hatályos jogszabályok szerint az elsőfokú eljárást már rég be kellett volna fejezni. Májusban kezdték el perbeszédeiket a védők, az eredetileg is egy hónaposra tervezett szakasz egy részét azonban meg kellett ismételni, mert azokat – távolléte miatt – nem hallhatta az egyik vádlott. Februárban a bíróság újból ismertette az egész iratanyagot, mert a tanács egyik ülnöke nyugdíjba vonult. Korábbi tervek szerint a fekete sereg ügyeiben már tavaly ítéletet hirdettek volna, de a múlt nyáron külföldön őrizetbe vették a csoport két, szökésben lévő tagját, így az ő ügyeiket is egyesítették a többiekével, ami szintén hátráltatta a büntetőper lezárását. Az előzetes letartóztatásra vonatkozó korábbi hároméves szabály miatt a bűnszervezet tagjainak döntő része házi őrizetbe vagy szabadlábra került. A társaság vezérének tartott Magyar Róbert tavaly ősszel mehetett haza, januárban a házi őrizet betartását ellenőrző rendőrség sorozatos mulasztásait kihasználva megszökött.
A Blikk szerdai számában arról tudósít, hogy a férfi Kanadában, az ottani magyar kolónia segítségével bujkál. Az ellene nemzetközi körözést kiadó Budapesti Rendőr-főkapitányság nem kommentálta lapunknak az értesülést. Úgy tudjuk, a nyomozóknak ugyanakkor vannak információik a szökevény hollétéről. Kérdés, hogy ez összefügg-e a jövő hétre tervezett ítélethirdetés elhalasztásával. A fekete sereg számlájára gyilkosságot, zsarolásokat, fenyegetéseket és egyéb súlyos bűncselekményeket ír a vádirat. M. Róbertre tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte perbeszédében az ügyész.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.