Iszapömlés: bizonyíték lehet a felvételekből

Csatolhatja a vörösiszappal kapcsolatos vizsgálati anyagokhoz a Nemzeti Nyomozó Iroda azokat a műholdas radarfelvételeket, amelyek arról árulkodnak, hogy évek óta süllyedt az ajkai tározó gátja – tudta meg lapunk. A felvételek azt a gyanút támaszthatják alá, hogy a Mal Zrt. nem a kellő alapossággal és gondossággal végezhette el a gát időszakos műszaki állapotfelmérését.

Munkatársainktól
2010. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sajtóból értesültünk a „múltba néző” műholdas radarfelvételekről – reagált tegnap lapunknak az ORFK szóvivője. Bényi Mónika megjegyezte, a vizsgálat fontos fázisban van, a nyomozás érdekeire való tekintettel nem kívánják kommentálni a sajtóinformációkat. Csak annyit közölt, az ügyben tájékoztatni fogják a közvéleményt, ha meglesznek a szakértői vélemények.
Lapunk más rendőrségi forrásból úgy értesült, az ügyben vizsgálatot folytató Nemzeti Nyomozó Iroda számításba veheti a műholdas radarfelvételeket. Ezek ugyanis azt a gyanút támaszthatják alá, hogy a Mal Zrt. nem tett teljes mértékben eleget a kötelezettségeinek, s nem a kellő alapossággal és gondossággal végezhette el a gát időszakos műszaki állapotfelmérését. Ha megtették volna, akkor a felvételek szerint ki kellett volna derülnie annak, a gát süllyed.
Ismert, az Űrvilág űrkutatási hírportálon megjelentek az első eredményei annak a vizsgálatnak, amelyet egy magyar vezetésű kutatócsoport végez, hogy megismerjék az ajkai vörösiszap-tározó múltbeli stabilitását, mozgástörténetét. A vizsgálatok kimutatták, a tározó gátrendszere évek óta nagy sebességgel süllyed. Ezek a süllyedések nem csupán intenzívek – mértékük évente az egy centimétert is meghaladta –, hanem egyenetlenek is a gát mentén. Egyes részei jobban, más részei kevésbé süllyedtek, folyamatos mechanikai feszültséget okozva annak szerkezetében. A kis területen lejátszódó nagy mozgáskülönbség okozhatta a végzetes törést. – A vizsgálat eredményeiből következik, hogy a gátak stabilitásának monitorozásával a mozgások évekkel ezelőtt kimutathatók lettek volna – emelte ki az Űrvilág. A vizsgálat első eredményei 2003-ig visszamenve mutatták ki a süllyedést, a következő fázisban az 1992-től 2000-ig terjedő időszakot lefedő radaradatokat is megvizsgálják a kutatók.

Szocialista aggodalmak. Az Európai Parlament (EP) szocialista és zöldképviselői „teljes körű és független vizsgálatot szorgalmaznak a magyarországi vörösiszapömlés kapcsán” – jelentette be Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője. Gőgös Zoltán (MSZP) közben itthon amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy az Orbán-kormány nem számol el azzal az 1,2 milliárd forint adománnyal, amelyet a kármentő alap kezel. Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője erre úgy reagált: Gőgös nem mond igazat, amikor azt állítja, hogy nem lehet ismerni a vörösiszap-katasztrófa kármentésének módozatait, elveit és végrehajtását. Ezt ugyanis az október 21-én elfogadott kormányrendelet részletesen szabályozza.
Nagy Anna kormányszóvivő elmondta, az alapból idáig a devecseri és a kolontári önkormányzat kapott – együttesen – 33,4 millió forintot. – Az alapból történő kifizetésekről a kármentő bizottság dönt, ennek tagjai az érintett települések polgármesterei is – tette hozzá. Közben az Egészségügyi Világszervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy az iszapkatasztrófa után egészségügyi és környezeti szempontból is tovább kell figyelni a térségre.
Eközben kiderült, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság az érvényben lévő vészhelyzet miatt nem engedélyezte a devecseriek péntektől tervezett demonstrációját. A helyiek reggeltől a 8-as főút félpályás lezárásával tiltakoztak volna a kormány kártérítési intézkedései ellen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.