Izmosodó vásárlóerő

Az egykulcsos adórendszer bevezetése – az idei szabályokhoz képest – havonta 25 milliárd forintot hagy a lakosságnál – vélik szakértők. Az összeget azonban nem éljük fel, várakozások szerint jelentős részét befektetjük majd.

Jakubász Tamás
2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százezer forint – ekkora összeget hozhat jövőre egy átlagos háztartás konyhájára a kormány jövő évi adócsomagja a KBC Equitas felmérése szerint. A befektetésekkel foglalkozó társaság úgy számolt: ha a képviselők megszavazzák az intézkedéseket, akkor havonta 25 milliárd forinttal több maradhat a lakosságnál. A brókercég feltételezése szerint a háztartások nem élik fel teljes egészében az adócsökkentés nyomán náluk maradó summát. Egy részét minden bizonnyal elköltik, ám másik részét – közel felét – befektetik majd.
Kérdésünkre a KBC Equitas vezérigazgatója, Tordai Péter elmondta: a statisztikai hivatal jövedelmi felmérése alapján valószínűnek tűnik, hogy nagyjából egymillió háztartás helyzete jelentősen javul a tervezett adócsökkentés után. A szóban forgó háztartások havi nettó keresménye az idén eléri a 350 ezer forintot, s náluk átlagosan 15 százalékos jövedelememelkedést jelentene az új adószabályok bevezetése. – Az egykulcsos szisztéma elsősorban a társadalom közép- és felső rétegéhez tartozó s főként a gyermekeket nevelő családoknak kedvez – fogalmazott a cégvezető. Szerinte ez az egymillió háztartás hozzávetőleg havi tízmilliárd forintot fektet majd be jövőre. A vezérigazgató feltételezése szerint legtöbben a bankoknál és a befektetési szolgáltatóknál helyezik majd el félretett pénzüket, ám ezt a hazai bankrendszer csak kevéssé érzi meg: a köztehermérséklés nyomán várhatóan megemelkedő bankbetétek száma és értéke távolról sem képes feledtetni a pénzintézetekre kivetett banki különadó terhét.
A kereskedelemben ugyanakkor másként alakulhatnak a folyamatok. E szektorban akár ellensúlyozhatja a válságadónak nevezett átmeneti terhet, hogy az adócsökkentés komoly summát hagy a polgárok zsebében. Kérdésünkre a CBA kommunikációs vezetője kifejtette: az üzletlánctól nagyjából háromszázmillió forint hozzájárulást kért a kormány, ám az egykulcsos adórendszer bevezetése akár vissza is hozhatja ezt az összeget. Az adócsökkentés ugyanis élénkíti majd a belső fogyasztást. A CBA-nál abban bíznak, hogy a megugró forgalom behozhatja azt, amit az üzletlánc válságadó címén a költségvetésnek kifizet. Némileg hasonlóan vélekedett a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének főtitkára is. Balatoniné Kiss Judit közölte: a kereskedelem szereplői azt remélik, hogy az adómérséklés hatására a forgalom növekszik majd, így az érintett cégek a válságadót – vagy annak egy részét – ki tudják gazdálkodni. Miként a szövetség főtitkára elmondta, a bevásárlóközpontokban az elmúlt években tapasztalható forgalom-visszaesés után az idén csekély mértékű keresletélénkülést figyeltek meg, s bíznak abban, hogy ez jövőre is folytatódik. Mindezt csak erősítheti az adócsökkentés miatt megnövekedő vásárlóerő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.